Annika Sohlman. Kuva: Karoliina Vesa
Annika Sohlman. Kuva: Karoliina Vesa

Opas raivaa tilaa erimielisyydelle

“Keskustelevan ilmapiirin luominen on erityisen tärkeää,” pohtii Kiasman opas Annika Sohlman.

“Tasapainottelen sen välillä, että ihmiset saavat halutessaan joko kommentoida asioita tai sitten ihan vain seurata kierrosta. Eikä haittaa, vaikkei kukaan vastaisi johonkin esittämääni kysymykseen. Tärkeintä on, että oivalluksia syntyy, vaikka sitten kotona.”

Eri mieltä -näyttelyyn perehtyminen on ollut Sohlmanille antoisaa. Näyttelyn taustalla on ranskalaisen filosofin Jacques Rancièren ajattelu, jonka ytimessä ovat erimielisyys ja tasa-arvo. Rancièrelle erimielisyys on demokratian perusta, sillä samanmielisyys ja konsensus hiljentävät erilaiset äänet alleen.

Aalto-yliopistossa taidekasvatusta opiskeleva Sohlman on näyttelyyn uppouduttuaan jäänyt pohtimaan oppaan ja opettajan roolia erimielisyyden mahdollistajana. Rancièren mukaan kaiken opettamisen tulisi tapahtua siten kuin lapsi oppii äidinkielensä: luonnollisesti ja selittämättä.

Sohlman korostaa, että opastuksissa mielenkiintoista on herätellä ajatuksia. Oppaan ei pidä selittää teoksen merkitystä vaan antaa katsojan oivaltaa itse. Hänelle mieluisia opastettavia ovat esimerkiksi päiväkoti-ikäisten lasten ryhmät. Ryhmiltä nousee konkreettisia mutta syvällisiä oivalluksia.

“Kontakti on siinä erilainen kuin muiden ryhmien kanssa. Vaikkei olisi tarkkaa mielipidettä jostain teoksesta, niin lapset voivat esimerkiksi huomauttaa sen sinisestä väristä ja sitten siitä lähdetään eteenpäin analysoimaan teoksia.”

Entä kuinka tuleva taidekasvattaja lähtisi soveltamaan Rancièren ajatuksia käytännössä?

“Lisää aikaa asioille. Se on tärkeintä. Paljon kiireettömyyttä ja kiireettömyyden tuntua. Aika on todella konkreettinen asia. Jos se puuttuu, se vaikuttaa valtavasti.”

Opastetut kierrokset Kiasmassa suomeksi joka perjantai klo 18.

Olli Saukko, Oona Simolin, Karoliina Vesa
Kirjoittajat ovat Helsingin yliopiston opiskelijoita, jotka tutustuivat Kiasman näyttelyihin ja toimintaan yliopiston ja Kiasman yhdessä järjestämällä kurssilla


Vieraileva kirjoittaja.