Onko katto katto? Minkä värinen tuoksu on?

Kiasman aulassa käyskentelee valkoiseen takkiin pukeutunut mietteliäs henkilö. Lähempää katsottuna takki näyttää kovasti käytetyltä – ovatkohan maalitahrat jälkiä ahkerasta tutkimustyöstä kellarin käytävillä?

”Tarvitsen apuanne”, monsteritutkija kertoo. Lapsista ja aikuisista koostuva tutkijatiimimme lähtee liikkeelle kohti museon kolmannen kerroksen kokoelmanäyttelyä.

Kiasma-monsteri on joko todella vikkelä, ujo tai unelias päiväsaikaan. Ainoat viitteet oliosta ovat maalitipat lattialla sekä tieto siitä, että monsteri on merkinnyt näyttelyyn lempiteoksensa.

Tutkimusvälineinä käytämme haju-, kuulo- ja näköaistiamme sekä päättelykykyä. Notkeimmat meistä testaavat jopa jalkahien tuoksun paikallaan seisten.

Christian Skeelin ja Morten Skriverin Babylon-teoksen isoimman ruukun tuoksu tuntuu väriltä – vihreältä, ruskealta tai ehkä punaiselta.

monsteritutkijan-kierros-blogi1

Kaarina Hakan installaatiossa suoritamme makoilututkimusosuuden. Kiasman lattia tuntuu mukavan viileältä. Ylhäällä näemme veden pinnan, välissä meduusoja, merikasveja ja koralleja. Vaakatasossa aika pysähtyy pieneksi hetkeksi, ja tunnen meriveden rauhoittavan liikkeen. Vikkelät lapset haluavat jo jatkaa tutkimusmatkaa.

Bongaamme pyykkipoikia yllättävästä paikasta ja loikimme (varovasti) loivassa ylämäessä.

Kierroksen päätteeksi puhumme Jaakko Niemelän Usko-teoksesta.

”Tässä on usko siitä, että tämä on oikea katto, mutta ei kannata, koska se ei ole”, yksi lapsista sanoo.

Teosten sisältö on monesti hyvä kuulla lasten tulkitsemana. Silloin aikuinenkin uskaltautuu seikkailuun ja huomaa usein olevansa keskellä yllättävää filosofista keskustelua.

Monsteritutkijan kierroksia järjestetään lauantaisin 19.11., 26.11. ja 3.12. Kierrokset on suunnattu 3–7-vuotiaille lapsille oman aikuisen seurassa.


Tuottaja

Vie sinut mukaan sinne missä tapahtuu.