Nyt on Lasten vuoro

Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Päiväkotilapset suunnittelivat Lasten vuoro -näyttelyn, joka nähdään osana Kiasma Hits -kokoelmanäyttelyä tänä keväänä. Kyseessä ei ole museoammattilaisten omien ideoiden puute, vaan kannanotto ja konkreettinen teko näiden meitä lyhyempien kansalaisten kulttuurisen osallisuuden puolesta.

Helsinkiläisen päiväkoti Vironniemen lapset vierailivat Kiasmassa usein viime syksynä. Museoammattilaiset työskentelivät tiiviisti päiväkodin sadan lapsen ja kuudentoista aikuisen kanssa. Kaikki oppivat toisiltaan. Lapset kysyivät kiperiä kysymyksiä näyttelyistä, tutustuivat varastoissa olevaan taiteeseen, keskustelivat, arvioivat näkemäänsä ja lopulta valitsivat näyttelyn teokset. He ottivat Kiasman omakseen.

Päiväkodissa käsiteltiin Kiasmassa heränneitä kysymyksiä taiteesta, näyttelyistä ja museosta. Lapset kävivät näyttelyyn valittujen taiteilijoiden työhuoneilla ja keräsivät tietoa. Kiasman ammattilaiset vierailivat päiväkodissa esittelemässä työvälineitä ja keskustelemassa näyttelyrakennuksesta. Kiasmasta lainatun pienoismallin avulla lapset testasivat erilaisia ripustusideoita. Syntyi Lasten vuoro, joka esittelee kuuden taiteilijan kuusi hyvin erilaista teosta 3-6-vuotiaiden lasten näkökulmasta. Lasten ajatuksia taiteesta kuullaan osana näyttelyä.

Lasten vuoro tehtiin muistuttamaan siitä että Kiasma on olemassa kaikkia varten ja sen taide on yhteistä kulttuuriperintöämme. Asiantuntijapuheen rinnalle mahtuu mainiosti maallikoiden tulkintoja nykytaiteesta. Kiasmassa taiteesta puhutaan yhtälailla kansainvälisissä seminaareissa, Twitterissä, taiteilijatapaamisissa, vauvojen värileikkipajoissa kuin näyttelyluetteloissa, opastuksilla tai tapahtumapäivien tuoksinassa. Kirjo on laaja ja sen pitääkin olla, koska eri yleisöjen tarpeet ja museokäynnin syyt vaihtelevat. Parhaimmillaan yleisöryhmien välille syntyy vuoropuhelua, joka lisää taiteen ja muiden ihmisten ymmärrystä. Siitäkin on kyse Lasten vuorossa.

Lasten vuoron tavoitteena on kannustaa muitakin ottamaan Kiasma ja sen taidekokoelmat omakseen. Jos taide on vierasta, voi vinkeistä olla apua ennen käyntiä. Myös Lasten Kiasmaradio näyttää ja kertoo ensikertalaiselle mikä Kiasma on. Päiväkotien henkilökunnalle ja opettajille tarjoamme aineistoja opetuksen tueksi koulusivuillamme ja järjestämme koulutusta nykytaiteen ja taidemuseovierailujen ottamiseksi luontevaksi osaksi opetus- ja varhaiskasvatustyötä. Kannustamme sekä omatoimivierailuihin että ohjattuihin vierailuhin, esimerkiksi työpajassa, Tutkijan tai oppaan johdattamana.

Lasten vuoron taustalta löytyy sama käsitys lastenkulttuurin merkityksestä kuin päättäjille ja kulttuurialan toimijoille suunnatussa uunituoreessa Lastenkulttuuripolittisessa ohjelmaehdotuksessa 2014-2018. Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama työryhmä toteaa sen mitä taidemuseoiden arjessa näemme käytännössä:

Taide ja kulttuuri vahvistavat lasten ja nuorten luovuutta, kriittistä ajattelua, itsetuntoa sekä kykyä käyttää ja muuttaa kulttuuria. Ne antavat lapselle ja nuorelle mahdollisuuksia omien vahvuuksien ja kiinnostuksen kohteiden löytämiseen. Lasten ja nuorten kulttuuritoiminnalla on monia kerrannaisvaikutuksia; se vaikuttaa yritteliäisyyden lisääntymiseen, elämänlaadun ja –hallinnan parantumiseen ja kykyyn ymmärtää itseään ja muita. Tiedot, taidot ja kokemukset taiteesta ja kulttuuriperinnöstä ovat keskeinen osa yleissivistystä.

Työryhmä esittää erityisesti lasten omaa toimijuutta tukevia toimenpiteitä, esimerkiksi lasten taiteeseen ja kulttuuriin osallistumisen lisäämistä yleissivistävässä koulussa, lasten ja nuorten ympäristöjen kehittämistä heidän tarpeidensa näkökulmasta ja heitä kuullen. Lasten vuoro on askel tälläkin tiellä.


Yleisötyöpäällikkö

Ei joukkoa liian suurta, ei yleisöä liian pientä.

Kommentit

 1. Komonen Liisa

  Kulunut viikko päättyi eilen perjantaina upeasti kun sain osallistua Lasten vuoro-näyttelyn avajaisiin.Olette tehneet hienoa työtä Vironniemen lasten ja aikuisten kanssa!Uusia ”taiteenrakastajia” on syntynyt…
  Terveisin yhden eskarilaisen mummi

  1. Minna Raitmaa

   Hei Liisa,

   Mukava kuulla että Kiasmassa syntyy Taiteenrakastajia! Heitä tarvitaan maailmassa, kaikenikäisiä. Tervetuloa uudestaankin Kiasmaan!

Kommentti-osio on suljettu.