Kiasman taidepaja Tunnetiloja vierailulla päiväkoti Louhikossa. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen
Kiasman taidepaja Tunnetiloja vierailulla päiväkoti Louhikossa. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Nykytaidetta naperoille

”Vihree on kesää tai limaa. Ja sininen on vilkkuva vaara!” viisivuotias intoili Kiasman taidepajassa, joka vieraili helsinkiläisessä päiväkodissa. ”Joo, poliisiauto!” kaveri komppasi. Seuraavaksi lapset kokeilivat miltä tuntui sukeltaa värivaloihin. Ja nauroivat sydämensä pohjasta taidevideolle, jossa aikuiset kuulostivat vauvoilta.

Nykytaide näyttää aidosti kiinnostavan lapsia. Ehkä siksi, että se on usein kokeilevaa, osallistavaa ja leikkisääkin. Taiteen kokeminen taidepajassa tai vierailu Kiasmassa on parhaimmillaan aikuisten ja lasten yhteinen tutkimusmatka, jolle lähdetään samalta viivalta ihmettelemään. Taide tarjoaa kaikkien aivoille askaretta ja jutun juurta.

Lapsille ja Helsingin päivähoidossa työskenteleville aikuisille on tarjolla monenlaisia näkymiä nykytaiteeseen seuraavan kolmen vuoden ajan. Alkuvuodesta Kiasman taidepaja Tunnetila vierailee yli sadassa helsinkiläisessä päiväkodissa ja myöhemmin keväällä lapsiryhmät pääsevät vastaremontoituun Kiasmaan osallistumaan Kiasma-monsterin kierrokselle. Matkalla seurataan taiteeseen hurahtaneen Monsteritutkijan kanssa johtolankoja muotokuvia käsittelevässä Face to Face –näyttelyssä ja ihmetellään yhdessä kuinka monenlaisia muotokuvat voivat olla.

Ideoita ja uutta potkua päivähoidon henkilökunnalle tuo kevään Naperot ja nykytaide –seminaari, jossa pohditaan miksi taide on tärkeää ja miten sitä voi käyttää lasten kanssa työskennellessä. Varhaiskasvatuksen ammattilaisille järjestetään myös syventäviä koulutuksia aiheeseen.

Jotta taidehommia olisi helppo jatkaa päiväkodeissa myös omin päin, julkaistaan netissä matalan kynnyksen ideapankki. Se sisältää materiaalivinkkejä ja tehtäväehdotuksia lasten kanssa toteutettaviksi. Miltä kuulostavat esimerkiksi pikkuautojen kokoontumisajot maaliläikissä tai omatekoiset  jäävitriinit pihalta löytyneille aarteille?

Naperot ja nykytaide on Kiasman ja Helsingin varhaiskasvatusviraston kolmivuotinen yhteistyöhanke, jonka tavoitteena on vahvistaa nykytaiteen asemaa päivähoidossa ja kannustaa lapsia ja aikuisia nauttimaan taidemuseovierailuista.

Ilmoittautumisohjeet ja lisäinfoa

Kirjoittajan Twitter

Yleisötyöpäällikkö

Ei joukkoa liian suurta, ei yleisöä liian pientä.