Nykytaide on parhaimmillaan nerokasta

Anastasia Pakki kyseli (HS 23.4.), onko nykytaide nerokasta. Pakin kokemus nykytaiteesta on, että se on väriköyhää, yksinkertaista, merkityksetöntä tai sutaistua.

Kiasmassa esillä oleva ARS 11 -näyttely tarjoaa tilaisuuden päivittää mielikuvia nykytaiteesta. Sen teokset liittyvät Afrikkaan, mutta niiden aiheet koskevat tavalla tai toisella meitä kaikkia. Teokset avaavat näkökulmia muun muassa siirtolaisuuteen, ympäristökysymyksiin ja urbaaniin elämään.

Nykytaiteen erityispiirteenä on, että se syntyy tästä ajasta. Taiteilijat puhuvat teoksillaan omista kokemuksistaan ja omasta elinympäristöstään – siitä maailmasta, jossa elämme. ARS 11:n valokuvat, videot, veistokset ja installaatiot kertovat afrikkalaisten suurkaupunkien nykyhetkestä mutta myös siirtomaavallan ja kaupankäynnin historiasta, jonka vaikutukset tuntuvat tässä päivässä.

Joskus nykytaide ilahduttaa, toisinaan haastaa ja ärsyttää. Parhaimmillaan se tuottaa uusia oivalluksia ja lisää ymmärrystämme sekä itsestämme että ympäristöstämme.

Alle 18-vuotiailla on Kiasmaan vapaa pääsy. ARS 11 -näyttelyyn liittyvät tapahtumat ja opastukset tuovat uusia näkökulmia esillä olevaan taiteeseen.


Museonjohtaja

Osallistuu nykytaiteen näköalapaikalta taidemaailman linjauksiin. Kulttuuri=pääoma.