Stiina Saaristo, Scarlett, 2004 (yksityiskohta). Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen
Stiina Saaristo, Scarlett, 2004 (yksityiskohta). Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen

Nykyajan Scarlett

Stiina Saariston maalauksessa Scarlett (2004) elämää suurempi naishahmo pitelee käsissään miesnukkeja ja fantasialeluja prinsessalinnasta yksisarviseen. Prinssi, poliisi ja palomies yrittävät turhaa machoilla muovilihaksineen kukkamekkoon pukeutuneelle uhkealle naiselle.

Huolimatta leidin paljaista varpaista ja kesäisestä asusta, tähän vuoden aikaan hänestä nousee mieleen jouluostoksilla leikkikaluosaston tavarapaljouden keskellä ostosraivon saanut, lopen väsynyt superäiti.

Itse asiassa taiteilija sai innoituksen maalaukseensa Tuulen viemää elokuvasta ja sen Scarlett-hahmosta, jota Wikipedia kuvailee ”ei perinteisellä tavalla kauniiksi” ja luonteeltaan helposti kuohahtavaksi, itsekkääksi, ovelaksi ja vahvatahtoiseksi. Saariston loihtima nykyajan Scarlet on tarkoituksella groteski, kaikessa kauheudessaan ja majesteettisessa koossaan kiehtova.

Stiina Saaristolle myönnettiin juuri Suomen Taideyhdistyksen William Thuring –säätiön pääpalkinto, onnea siitä ja nyt ostoksille!

Scarlett ja monta muuta mieleen painuvaa hahmoa tavattavissa aina 7.2. saakka Kiasman 4. kerroksen näyttelyssä Face to Face: Muotokuva nyt.