Teksti: Jaanus Samma, NSFW. A Chairman's Tale, 2015 (yksityiskohta installaatiosta). Kuva: Reimo Võsa-Tangsoo
Teksti: Jaanus Samma, NSFW. A Chairman's Tale, 2015 (yksityiskohta installaatiosta). Kuva: Reimo Võsa-Tangsoo

NSFW – Erään puheenjohtajan tarina

Virolaista taiteilijaa Jaanus Sammaa (s. 1982) on jo pidempään kiinnostanut, miten homoseksuaalisuus näyttäytyi Neuvosto-Virossa.

Tätä aihetta tutkivat muun muassa Mäntän kuvataideviikoilla nähdyt video ja valokuvat, joissa tervehenkisen näköiset nuoret miehet askaroivat maaseudun raittiissa ulkoilmassa. Alo Paistikin kanssa yhdessä toteutettu sarja Applied Art for a Gay Club (2011) sekoitti riemukkaasti nationalistisia ihanteita ja homoerotiikkaa.

Kesällä 2015 Venetsian biennaalissa kiertäneet katsojat saattoivat sen sijaan törmätä asteen synkempään tulkintaan homoseksuaalisuuden ja valtion suhteesta.

NSFW Venetsian biennaalissa. Kuva: Reimo Võsa-Tangsoo

NSFW Venetsian biennaalissa. Kuva: Reimo Võsa-Tangsoo

Viron edustajaksi valittu Samma oli rakentanut monimediaisen installaatioon, joka kertoi arkistomateriaaleja hyödyntäen erään ”puheenjohtajan” tarinaa. Rakenteeltaan se muistuttaa salapoliisikertomusta – tai oikeusjuttua – jossa kerätään erilaisia todistusaineistoja kohdehenkilöstä.

Viron paviljongin näyttelyn nimi NSFW. A Chairman’s Tale (2015) on monimerkityksellinen. Yläotsikon kirjainlyhenne not suitable for work antaa ymmärtää, että nähtävillä on todennäköisesti avoimen seksuaalista materiaalia. Mutta teokseen tutustuva oivaltaa pian, että kyse on myös siitä, ketä ja mitä valtio pitää työhön soveltuvaksi. Normista poikkeamisella on seurauksensa.

Samman teoskokonaisuus kertoo neuvostoarmeijassa uransa aloittaneesta miehestä, joka eteni urallaan menestyksekkäästi kolhoosin puheenjohtajaksi ja perusti perheen. 1960-luvulla miehen ura kuitenkin kääntyi laskuun. Hän muun muassa menetti kommunistisen puolueen jäsenyyden ja asemansa, kun joutui syytetyksi homoseksuaalisuudesta – mikä neuvostoaikana oli rikos.

Seuraavat vuosikymmenet ”puheenjohtaja” eli yhteiskunnan marginaalissa. Hänestä tuli tunnettu hahmo Tarton homopiireihin. Elämä katkesi juuri ennen Viron uudelleenitsenäistymistä, kun hänet löydettiin kotoaan murhattuna vuonna 1990.

Jaanus Samma, NSFW. A Chairman's Tale, 2015 (yksityiskohta installaatiosta). Kuva: Reimo Võsa-Tangsoo

Jaanus Samma, NSFW. A Chairman’s Tale, 2015 (yksityiskohta installaatiosta). Kuva: Reimo Võsa-Tangsoo

NSFW-teos liittyy seksuaalivähemmistöjen asemaan. Teos herättää kysymyksiä siitä, missä kulkee yksityisen ja julkisen välinen raja ja millaisilla eri keinoilla valtio pyrkii säädöksiä kontrolloimaan. Filosofi ja historioitsija Michel Foucault on kirjoittanut siitä, miten ruumis on vallan kohteena – leikkauspisteenä. Juuri tätä näkökulmaa myös Samman teos tuntuu alleviivaavan, kun valta tunkeutuu kiinni ruumiiseen etsimään todistusaineistoja.

Jaanus Samman yhdessä Marko Raatin (s. 1973) kanssa toteuttama A Chairman’s Tale -videoinstallaatio on hankittu Kiasman kokoelmiin.


Amanuenssi

Tekee taiteesta filosofiaa ja filosofiasta taidetta.