Marilyn Monroe sarjasta Merkittävien Monroiden elämät, 1995. Courtesy of Vladislav Mamyshev-Monroe Foundation, Moscow.

Neuvostoliiton Marilyn

Neuvostoliiton ensimmäinen drag-esiintyjä, Leningradin avantgarde-piirien näkyvä hahmo ja Marilyn Monroen suurin fani. Taiteilija Vladislav Mamyshev-Monroe ei ollut mikään yhden idean mies, mutta Marilyn oli yksi teema, joka toistui taiteilijan töissä. Kuraattorimme Jari-Pekka Vanhala kirjoittaa Mamyshev-Monroen Marilyn-vimmasta ja rohkeudesta.

Vuonna 1989 hänen esiintymisensä Marilyninä aiheutti skandaalin.

Taiteilija Vladislav Mamyshev-Monroeta (1969-2013) pidetään Neuvostoliiton ensimmäisenä julkisena drag-hahmona. Hän tekeytyi ensi kertaa ihailemakseen Marilyn Monroeksi suorittaessaan asepalvelusta Baikonurin avaruusasemalla Kazakstanissa 1980-luvun lopulla. Sen johdosta hän sai diagnoosin mielenterveyden häiriöstä ja vapautuksen palvelusta.

Kotikaupungissaan Leningradissa hän liittyi perestroika-ajan lopun huumassa elävien nuorten taiteilijoiden joukkoon hameen helmat hulmuten.

Noihin aikoihin Mamyshev-Monroe esiintyi livenä taidetapahtumissa sekä Piraatti-tv:n videoissa naamioituneena eri hahmoiksi. Vuonna 1989 hänen esiintymisensä Marilyninä näyttelynsä avajaisissa Leningradissa aiheutti skandaalin, jota lietsottiin myös televisiossa ja lehdissä. Sen myötä hän sai tottua kadulla kulkiessaan solvauksiin ja uhkauksiin.

Kuvakaappaus Piraatti-tv:n videosta. Collection MUHKA / Museum of Contemporary Art Antwerp

Kiasman näyttelyssä Marilynin hahmo ilmestyy eri aikoina otetuissa valokuvissa sekä eläväisimmillään Piraatti-tv:n videoissa, joista yksi kertoo, mitä oikein tapahtuikaan Marilynin ja presidentti Kennedyn viimeisessä kohtaamisessa.

Myöhemmin Mamyshev-Monroe naishahmojen galleriaan ilmestyi mm. neuvostoajan filmitähti Lyubov Orlova ja laulaja Alla Pugatšova sekä läntisen viihdekulttuurin ikonisia diivoja, kuten Elizabeth Taylor ja Brigitte Bardot sekä viimeisimpinä Marlene Dietrich ja Amy Winehouse. Näiden tähtien tyyli, persoona ja kohtalo kiinnostivat taiteilijaa.

Aikalaistensa joukossa Mamyshev-Monroe oli poikkeuksellisen rohkea sovinnaisten rajojen ja sukupuolistereotypioiden murtaja. Hänen asenteensa kannustaa vielä tänäkin päivänä, entistä suvaitsemattomammassa yhteiskunnassa.

Vladislav Mamyshev-Monroe, Marilyn, sarjasta StarZ, 2005. Collection MAMM / Multimedia Art Museum, Moscow. Courtesy of the Vladislav Mamyshev-Monroe Foundation, Moscow.

Drag-kulttuuri elää nyky-Venäjälläkin, kuten The Moscow Times (pdf) taannoin raportoi. Siihen on antanut panoksensa sattumoisin myös eräs suomalainen. Vuonna 2009 ilmestynyt, aihepiiriltään harvinainen venäläinen elokuva Jolly Fellows (Veselchaki) kertoo viiden drag queenin muisteloista elämänsä varrelta. Yökerhon omistaja Rosan roolissa on, kukapas muukaan, kuin Ville Haapasalo, Suomen lahja Venäjän elokuvataiteelle.

Vladislav Mamyshev-Monroe näyttely Tähtipölyä Venäjältä Kiasmassa 29.7.2018 saakka.

Lue lisää näyttelyn teoksista Kiasma Guidesta.