Ernesto Neto Kiasmassa vuonna 2003 rakentamassa teostaan Prosessi-näyttelyyn. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen
Ernesto Neto Kiasmassa vuonna 2003 rakentamassa teostaan Prosessi-näyttelyyn. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Neton paluu

Kiasmassa 4.3. avattava brasilialaistaiteilija Ernesto Neton näyttely Boa on hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä Suomessa. Tosin Kiasman ja Neton yhteinen taival on pidempi. Hänen yksittäisiä teoksiaan on ollut aiemmin esillä kahdessa ryhmänäyttelyssä vuosina 2001 ja 2003.  

Suomen talveen hän tutustui jo vuonna 2004 osallistuessaan Rovaniemellä ja Kemissä järjestettyyn Snow Show –projektiin,  jossa teoksia ja tiloja rakennettiin lumesta ja jäästä.

Viimeisten parin kolmen vuoden aikana Neton taide ja ajattelu on kokenut henkisen muutoksen hänen tutustuttua Amazonin alkuperäiskansoihin kuuluvien huni kuinien elämäntapaan ja luonnonviisauteen. Sen seurauksena monet aiempien teosten synteettiset materiaalit ovat vaihtuneet luonnonmateriaaleihin.

Esimerkiksi Kiasman näyttelyssä suurin tilateos tulee rakentumaan bambusta ja käsin värjätystä puuvillasta. Mukana on myös muita aisteja avartavia luonnon antimia, kuten papuja, laventelia ja basilikaa.

Kiasman jälkeen Neton Pohjolan valloitus jatkuu Tanskassa, Alvar Aallon suunnittelemassa Aalborgin taidemuseossa, jossa avataan huhtikuun lopulla Neton yksityisnäyttely Jaguaari ja Boa.