Brasilialaisen taiteilijan Ernesto Neton tuotantoa laajasti esittelevä uutuusjulkaisu.
Brasilialaisen taiteilijan Ernesto Neton tuotantoa laajasti esittelevä uutuusjulkaisu.

Netoa lukien

Brasilialaisen taiteilijan Ernesto Neton (s. 1964) näyttely avataan Kiasmassa 4. maaliskuuta. Näyttelyssä on mukana teoksia vuodesta 2009 alkaen, pääpainon ollessa viidennen kerroksen hallimaiseen tilaan suunnitellussa uudessa tilateoksessa.

Etukäteen Neton tuotantoon yli 20-vuoden ajalta voi tutustua itävaltalaisen Kremsin taidehallin viime vuonna julkaisemassa monografiassa. Sen tekstit ja runsas kuvitus taustoittavat Neton aistillisen installaatiotaiteen brasilialaisia juuria ja sen suhdetta luontoon ja ihmiskehoon. Neton ja yleisemmin brasilialaisen nykytaiteen taustoja esitellään kirjassa suhteessa 1950- ja 1960-lukujen paikallisiin modernistisiin taidesuuntauksiin Neokonkretismiin ja Tropicalismoon.

Kirjassa on mukana myös otteita Ernesto Neton omista teksteistä vuosien varrelta. Niitä yhdistävänä punaisena lankana on idealistinen usko taiteen merkityksestä ihmiselle ja koko ihmiskunnalle. Sotaa, ennakkoluuloja ja eri leireihin eristäytymistä lietsovien uskontojen sijaan hän kaipaa niin taiteessa kuin elämässä yleensä universaalimpaa näkemystä, ihmisiä yhdistävää, yhteistä kokemusta rakentavaa henkistä voimaa.

192-sivuisen kirjan tekstit ovat englanniksi ja saksaksi. Kirjaa on saatavilla Kiasman museokaupasta ja Kansallisgallerian verkkokaupasta.

Kuva, jonka Kiasma (@kiasmagram) julkaisi