Napoleon ja Mannerheim kohtaavat Kiasmassa

Miksi kadut ovat niin tyhjiä? Missä kaupungin asukkaat ovat? Miksi ruokakaupassa ei myydä viiniä? Miksi ravintolat sulkevat ovensa niin aikaisin? Entä kuka on tuo mies hevosen selässä Kiasman edessä? Nämä olivat joitakin niistä kysymyksistä, joita beniniläinen taiteilija Georges Adeagbo esitti käydessään Helsingissä viime heinäkuussa.

Kun olimme kertoneet Mannerheimista, taiteilija kehitti muutamassa sekunnissa skenaarion Napoleonin ja Mannerheimin kohtaamiselle.

Georges Adeagbo yhdistää näyttelypaikkakunnalta löytämiään tavaroita beniniläisiin käyttöesineisiin ja taiteeseen, jonka joku muu tekee hänen tilauksestaan. ”Sillä, miten kätevä olen käsistäni, ei ole mitään merkitystä.” Tärkeämpää on ajatusten toteuttaminen. Adeagbo luo teoksissaan ikään kuin etnografisen museon, jossa kulttuurit sekoittuvat ja sulautuvat toisiinsa. Tuosta viime vuoden heinäkuun hellepäivän hetkestä Mannerheimin patsaan juurella sai alkunsa hänen teoksensa ARS-näyttelyyn. On mielenkiintoista nyt huhtikuussa nähdä, mitä hänen teoksensa kertoo meille meistä ja Afrikasta.

Olipa taiteen alkuperä etelässä tai pohjoisessa, Suomessa tai Beninissä, uskon sen tuottavan kaikille ymmärrettäviä sisältöjä. Erilaiset kulttuuriset lähtökohdat taiteessakin tuovat parhaimmillaan uutta tietoa ja ymmärrystä vieraista maista. Taiteen äärellä voi pohtia paitsi taidetta itseään niin myös sitä ympäröivää todellisuutta: yhteiskuntaa, kulttuuria ja identiteettejä.


Museonjohtaja

Osallistuu nykytaiteen näköalapaikalta taidemaailman linjauksiin. Kulttuuri=pääoma.

Kommentit

  1. Miksi kuljen aina tätä samaa kylätietä. Miksi on tultava ihmisten ilmoille vaikka rakastan tätä metsää, rauhaa ja karua lappilaista ympäristöäni ja työhuonetta. Miksen saa tehdyksi asioita vaikka nyt olisin siihen aikaa… etc. Kysymyksiä, niitä piisaa…

    Toukokuun lopussa pääsen tulemaan Kiasmaan, Emmaan ja taidegallerioihin, kuljeskelemaan kaduilla katsellen ihmisiä onneksi.

    Taigametsä-sarjaani ajattelin tuoda Kemiin. Sitä olen viimeksi työstänyt. Siihen kuuluu yksitoista osaa ja pari youtube-videonpätkää. Mitä siitä, onko sisältöä vaan vain yksinpuhelua??? En tiedä!

    Mukavaa kevättä
    Lea Viita

Kommentti-osio on suljettu.