Katja Novitskova, Mars Potential (sunrise), 2016. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Näköhavaintoja Marsista

ARS17-näyttelyssä mukana oleva virolaistaiteilija Katja Novitskova on kiinnostunut tekemään näkyväksi sen, mitä ihmissilmä ei voi nähdä. Teostensa pohjaksi hän poimii netistä kuvia, jotka on otettu superkameroilla esimerkiksi ihmisen elimistöstä tai avaruudesta.

Novitskovan installaation yhtenä osana on alumiinille pohjustettu ja muotoon leikattu valokuva, joka perustuu Nasan Marsiin lähettämän robottimönkijän ottamasta kuvasta kohti aurinkoa. Se näkyy pienenä valkoisena kiekkona Marsin kraaterin harjan takaa. Tältä etäisyydeltä katsottuna maapallo olisi juuri ja juuri silminnähtävin pölyhiukkasen kokoinen. Novitskovan teoksessa tumman maiseman edessä kiemurteleva punainen spagettimainen viiva on lainattu oletettavasti moninkertaisesti suurennetusta kuvasta proteiinin rakenteesta.

Aurinko näkyy pienenä valkoisena
kiekkona Marsin kraaterin harjan takaa.

Kuvia niin proteiineistä kuin Marsin maisemistakin Novitskova on käyttänyt useissa muissakin teoksissaan. Vaikka tiede kiinnostaa, Novitskova korostaa, että mikään ihmisen valmistama laite, väline tai tekninen sovellus ei kykene kilpailemaan luonnon monimuotoisuuden kanssa toiminnaltaan, rakenteeltaan tai visuaaliselta rikkaudeltaan.

Katja Novitskova oli tänä vuonna mukana Venetsian biennaalissa maansa edustajana. Sinne hän kokosi planeettojen ja solurakenteiden kuvien oheen pienen Nooan arkillisen eläinaiheita aina kiiluvasilmäisestä pantterista munasta kuoriutuviin käärmeisiin ja punaturpaiseen jääkarhuun.

ARS17-näyttely Kiasmassa 14.1.2018 saakka

Katja Novitskovan töitä on esillä Kiasman ARS17-näyttelyssä. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.

Katja Novitskova, Dawn Mission, 2016. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen