Wikipedia-kirjoittajia Kiasman Wikitriathlonilla maaliskuussa 2015. Kuva: Teemu Perhiö CC BY.

Naistenpäivänä sata naista Wikipediaan

Suomenkielisen Wikipedian henkilöartikkeleista 17,5 % käsittelee naisia. Kyllä, luit oikein: alle viidennes.

Naiset ovat aliedustettuina kaikenkielisissä Wikipedioissa sekä artikkelien aiheina että kirjoittajina. Tilanteen korjaamiseksi on viime vuosina järjestetty tapahtumia ja kampanjoita eri puolilla maailmaa. Yksi näkyvimmistä on naistenpäivän aikaan järjestettävä Art+Feminism.

Ensi kertaa Suomessa

Ajatus suomalaisesta naistenpäivän wikitapahtumasta syntyi viime keväänä, kun kollegani pohti Facebookissa, voitaisiko Suomessa tehdä jotain vastaavaa.

Tartuimme toimeen, etsimme kumppaneita, ja tässä ollaan: Suomen tähän asti suurin Wikipedia-tapahtuma Sata naista Wikipediaan järjestetään 8.3.2016 Kaisa-kirjastossa. Pääjärjestäjät ovat Helsingin yliopiston kirjasto, Kiasma ja Wikimedia Suomi ry. Mukana on kymmenen museota, kirjastoa ja arkistoa pääkaupunkiseudulta. Kaikki sukupuoleen katsomatta ovat tervetulleita mukaan.

Mitä naistenpäivänä tehdään?

Päivän tavoite on luoda ja laajentaa artikkeleita sadasta eri alojen naisvaikuttajasta. Kulttuurilaitokset esittelevät sopivia kohdehenkilöitä omilta aloiltaan ja tarjoavat asiantuntija-apua. Kokeneet Wikipedistit taas auttavat Wikipedia-kirjoittamisen alkuun. Vasta-alkajankin on helppo tulla mukaan.

Tapahtuman toteutuksessa on hyödynnetty mm. Kiasman aiempia kokemuksia Wikipedia-tapahtumien järjestämisestä.

Miksi Wikipedialla on väliä?

Wikipedia on maailman käytetyin hakuteos ja seitsemänneksi liikennöidyin verkkosivusto. Tieto, joka on Wikipediassa, löytää lukijansa. Huolella tehty ja hyvillä lähdeviitteillä varustettu Wikipedia-artikkeli lisää aiheen ymmärrystä ja johdattaa kiinnostuneen lukijan eteenpäin syventävän tiedon äärelle.

Siksi Wikipedialla on väliä. Siksi kulttuuri kuuluu Wikipediaan, ja siksi naiset kuuluvat Wikipediaan.

Ilmoittaudu mukaan Sata naista Wikipediaan -tapahtumaan
Tapahtumasivu Facebookissa

Tapahtuman hashtag on #satanaista


Erikoissuunnittelija