Markus Heikkerön työhuone, yksityiskohta. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen
Markus Heikkerön työhuone, yksityiskohta. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen

Myös taiteilija hyötyy mind map -tekniikasta

Markus Heikkerö on kuvannut tapaansa työskennellä kiihkeäksi ja kertonut maalausprosessin sulkevan kaikki ympäröivät häiriötekijät ulkopuolelle. Työt syntyvät ateljeessa Helsingin Vallilassa, jossa käsillä on kaikki tarvittava: kynät, pensselit, maalit ja kankaat. Myös matkoilla ollessaan hänellä on matkalaukkuun mahtuvia maalauspohjia mukanaan. Vaan millainen on taiteellisen työskentelyn prosessi – vai onko sellaista edes olemassa?

Kansallisgallerian Lähteillä-sivusto taustoittaa ideoiden jalostumista teoksiksi. Heikkerön tapa työskennellä on hidas, suurikokoisen teoksen valmistuminen saattaa kestää vuoden tai enemmänkin. Itse maalaamista on edeltänyt perusteellinen ajatustyö: teoksen rakenne ja sisältö ovat valmiina taiteilijan mielessä.

Heikkerö käyttää apunaan eräänlaista mind map -tekniikkaa. Hän on merkinnyt muistiin työn eri vaiheissa esiin nousseita ajatuksiaan ja kiinnittänyt laput seinille. Muistiinpanot ja luonnokset auttavat kiteyttämään teokseen liittyviä ideoita.

Ulkopuolisille ne avaavat näkymiä Heikkerön taiteen sisältöihin. Osaan merkinnöistä onkin mahdollista tutustua Elämä on turhaa baby… -näyttelyssä. Jotain työskentelyn intensiivisyydestä kiteytyy osuvasti lauseessa ”Ison maalaukseni kanssa olen helvetin esikartanoissa, joissa herkimmät ja primitiivisimmät vaistot ohjaavat minua.”

Jopa neljämetristen maalausten työstäminen vaatii paitsi kärsivällisyyttä myös hyvää fyysistä kuntoa. Suomen Kuvalehden haastattelussa Heikkerö kuvaa työn käyvän parhaimmillaan kuin transsista, illan viimeisinä tunteina taiteilija ei aina edes näe eteensä.

”Isoissa maalauksissa koko keho on mukana. Koen liikkeen kautta, että sivellin menee oikeisiin paikkoihin. Kun tulen seuraavana päivänä katsomaan, se näyttää hyvältä.”

Lähteet: Kansallisgallerian Lähteillä-sivusto, Elämä on turhaa baby… -näyttelykirja (Kiasma), Markus Heikkerön haastattelu Suomen Kuvalehdessä 9.10.2015


Viestintäharjoittelija