Mustaa karismaa – Let’s have a good time together!

Tänään alkaa IHME-nykytaidefestivaali. Tämän vuoden festivaalitaiteilija Theaster Gates tuo Helsinkiin perustamansa kokeellisen kokoonpanon The Black Monks of Mississippin. Yhteistyössä syntyy teoskokonaisuus The Black Charismatic. Kiasman johtaja ja IHME-festivaalin hallituksen jäsen Leevi Haapala kirjoittaa kohtaamisestaan IHME-taiteilijoiden kanssa.

Ääni voi tehdä monenlaisia asioita.

Hiivin sisään ruokatunnilla punatiiliseen kirkkorakennukseen Korkeavuorenkadulla. Sisältä kuuluu jazzilla ja rhythm & bluesilla pyöristetty musta gospel. Improvisointi etenee omaa kulkuaan ja harvat paikalle osuneet kuuntelevat soljuvasti rakentuvaa musisointia. Kyseessä on soitantasessio, jossa Black Monks of Mississippi -ryhmä soittaa mustaa musiikkia kirkkotiloissa ympäri pääkaupunkiseutua uutta dokumenttielokuvaa varten. Afroamerikkalainen taiteilija Theaster Gates on päättänyt tarkastella Pohjolan valkoisessa helmessä omaa kulttuurista ja musiikillista taustaansa.

”Musiikki, jota teemme ei rajoitu gospel-musiikkiin, vaikka tiedän, että musta gospel on erityinen musiikin laji, jossa on oma rakenteensa, perinteensä ja merkityksen synnyttämisen tapansa. Musiikkimme tavoittelee ekstaattista ilmaisua, mutta jättää uskonnollisen kohtaamisen läsnäolijalle. Ääni voi tehdä monenlaisia asioita ja me olemme vasta matkalla kohti ymmärrystä siitä, mitä ääni oikeastaan tekee.”

Näin Theaster Gates kuvailee suhdettaan ammatti- ja kirkkomuusikoista koostuvan ryhmän soitantaan. ”Me teemme mustaa musiikkia. Se on synnyttänyt hyvin monenlaista musiikkia. Olen hyvin kiinnostunut siitä, mikä synnyttää hengellistä äänen voimaa.”

Taas ensi kesänä avautuva Kasselin dOCUMENTA on kuin laajamittainen kaupunkisuunnistustehtävä. Viisi vuotta sitten törmäsimme siellä IHME-festivaalin asiantuntijaryhmän kanssa taideprojektiin 200-vuotiaassa hotelli Huguenot Housessa. Olimme siihen mennessä kävelleet ja pyöräilleet pitkin katuja, puistoja ja eri näyttelypaikkoja. Talo sai meidät ymmällemme. Jostain huoneesta kuului musisointia, toisesta tiskausta, kolmannessa lauloi sirkkeli. Seassa rynnistivät eurooppalaiset taideturistit kartat ja aurinkolasit käsissä metsästämässä taidemuistoja. Kunnostettuja huoneita, Piet Hein Eek -tyylisiä kierrätyshuonekaluja, musiikkihuone ja konserttitallenteita, puutyöverstas, keittiö – esityspaikka, näyttelytila ja selvästi edellisestä päivästä toipuva kommuuni. Mitä täällä oikein tapahtuu?

The Black Monks of Mississippi St. Laurence Church -kirkossa Chicagossa heinäkuussa 2014. Kuva: Sara Pooley/Image courtesy of the artist

Kyseessä oli kolmen kuukauden mittainen yhteistyö Theaster Gatesin ja Black Monks of Mississippi -ryhmän välillä. Taideprojektina talo kasvoi ja muuttui sekä yhteisön että osallistujien myötä. ”Munkkien työssä on pyrkimys löytää voimaa kehon ja pitkäkestoisten projektien kautta. On totta, että ihmiset kaikkialla maailmassa tekevät tiettyjä merkityksiä tuottavia tekoja ja että minä saan niistä vaikutteita, mutta kauneus tässä piilee siinä, että keskustelu ei ole mustavalkoista tai lähtöisin enemmistö vs. vähemmistö -asetelmasta”, Gates kuvaa yhteistyötä.

Theaster Gates on yksi nykytaiteen tähtiä, jonka teokset ovat usein yhteisöllisiä ja ovat juurtuneet hänen kotikaupunkiinsa Chicagoon. Siellä hän toimii katalysaattorina South Siden kaupunginosassa Dorchester Project -hankkeessa, joka hankkii omakseen paikallista vanhaa asutuskantaa oman yhteisön käyttöön ennen gryndereiden ehtimistä paikalle. He ovat kunnostaneet erilaisia rakennuksia kaupunkitaloista pankkiin ja elokuvateatteriin, yhteisötaloon, näyttelytilaan ja mediakirjastoon. Gates tekee myös omia teoksiaan ja niitä näkee esillä taidemuseoissa, gallerioissa ja taidebiennaaleissa. Videot, keramiikka ja installaatiot käsittelevät mustan amerikkalaisen kulttuurin lisäksi kaupunkisuunnittelua ja yhdessä tekemistä luovana voimana.

Joillakin on karismaa, toisilla ei. The Black Monks of Mississippi tavoittelee ”pyhyyttä ja inhimillisyyttä, huumaa ja pidättäytymistä”. Gatesille karisma tarkoittaa mustien erityistä lahjaa: kykyä, joka syntyy yhtäältä kehon liikkeestä, yhdessäolosta ja toisaalta keskittymisestä sisäiseen, mietiskelyyn ja ajan kulkuun.

IHME-nykytaidefestivaalille tehty tilausteos The Black Charismatic taipuu moneksi. Teos koostuu elokuvan ensi-illasta Tennispalatsissa, sarjasta munkkiveljien LP-levyjä ja konsertista Temppeliaukion kirkossa. Lisäksi osin Helsingissä kuvattua videoinstallaatiota esitetään parin viikon ajan Pelastusarmeijan Temppelissä Punavuoressa.

Tarkemman ohjelman IHME-festivaalin ohjelmasta 5.-29.4.2017 löydät täältä.


Museonjohtaja