Museon omakuva teini-ikäisenä

Cildo Meireles Babel, 2001 ääni-installaatio

Kuva: VTM/KKA, Pirje Mykkänen

Nykytaiteen museo Kiasma viettää 15-vuotispäiviään toukokuussa 2013. Se on hyvä hetki pohtia peruskysymyksiä nykytaiteen museon toiminnasta: Mikä se on? Mikä on sen merkitys? Millaiset toimintatavat ovat? Kenelle sen tuottamat palvelut on suunnattu?

Kiasma on nykytaiteen johtava museo Suomessa ja yksi suurimmista alansa toimijoista Pohjoismaissa ja Baltiassa. Itään päin mentäessäkään ei vastaavaa nykytaiteen laitosta vielä ole lähimailla. Lisäksi näillä leveysasteilla harva museo Kiasman tavoin keskittyy ainoastaan nykytaiteeseen, puhumattakaan omasta, esitystaiteeseen keskittyvästä teatterista; Tate Modernissa Lontoossa sellainen avattiin vasta viime vuonna, Kiasmassa se on toiminut jo 15 vuotta!

Lyhyesti sanottuna Kiasman ydintehtävä on vahvistaa nykytaiteen asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa ja tehdä nykytaidetta tunnetuksi myös kansainvälisesti. Perustoimintoinaan Kiasman järjestää näyttelyiden lisäksi esityksiä ja tapahtumia sekä kerää nykytaiteen kokoelmaa, yhteistä kansallisomaisuutta.

Kuva: VTM/KKA, Ella Tommila

Kaikkia toimintoja yhdistää ja tukee yleisötyö, joka pyrkii luomaan uusia vuorovaikutteisia tapoja keskustella yleisöjen kanssa. Uusi avaus Kiasmassa tällä saralla on mm. yhteisöllinen Heimo-hanke, joka rohkaisee nuoria muuttamaan isoja ja pieniä asioita yhdessä taiteilijoiden kanssa. Toinen yleisöläheinen innovaatio on Kiasma-teatterin tarjoama Escort-palvelu, jossa nähtyjä esityksiä voi pohtia alan ammattilaisen kanssa kahvikupin ääressä.

Kiasma muuttuu maailman mukana. Se hengittää samassa tahdissa muuttuvan taiteen ja yhteiskunnan kanssa. Eikä nykytaidekaan ole ihan samanlaista kuin 15 vuotta sitten. Sen huomaa konkreettisesti Kiasma-rakennuksessa: liikkuvan kuvan ja muun tekniikan määrä on kasvanut, samoin kuin äänen käyttö joko yksin tai osana teosta. Myös yleisötyö on muuttunut: se ei enää pyri vain opettamaan, vaan haluaa jakaa kokemuksia ja myös itse oppia yleisöltä.

Museokäsitekin on ajan saatossa muuttunut, ja melko ripeällä vauhdilla. Nykypäivän Kiasma on paljon muutakin kuin vain museo, joka kerää, varastoi ja asettaa esineitä esille. 15-vuotias Kiasma tarjoaa ennen kaikkea kokemuksia ja ilmiöitä, ajateltavaa ja ihmeteltävää; se on monimuotoisen nykykulttuurin keskus ja kohtaamispaikka keskellä kaupunkia. Monien tehtäviensä ja tarjoamiensa palveluiden kautta – ja jo keskeisen sijaintinsakin puolesta – Kiasma on mukana elämän virrassa, niin arjessa kuin juhlassa.

Pirkko Siitari
Museonjohtaja


Museonjohtaja

Osallistuu nykytaiteen näköalapaikalta taidemaailman linjauksiin. Kulttuuri=pääoma.