Museo tutuksi omenan tuoksulla

Tadashi Kawamata, ”Box construction, Daegu”. Kuva: Daegu Art Museum

Vieraillessani syyskuussa Koreassa Daegun valokuvabiennaalin merkeissä, minulla oli ilo tutustua myös kaupungin uuteen taidemuseoon, jonka museon johtaja Sunhee Kim esitteli kansainväliselle kuraattoriryhmälle. Sekä rakennus että johtaja ovat uusia: museo avattiin runsas vuosi sitten ja Kim aloitti työnsä puoli vuotta sitten.

Selkeälinjainen museorakennus, joka on noin kaksi kertaa Kiasman kokoinen, sijaitsee kukkulalla, josta avautuu hienot näkymät ympäröiville vuorille ja alas kaupunkiin. Alussa oli kuitenkin ongelmia: Kimin mukaan kaupunkilaiset eivät juuri tienneet uuden museon olemassaolosta, eivätkä taksitkaan osanneet ajaa syrjässä keskustasta olevaan museoon.

Tehdäkseen paikan tunnetuksi ja osaksi paikallista yhteisöä, museonjohtaja kutsui japanilaisen taiteilijan Tadashi  Kawamatan toteuttamaan uuden teoksen. Box construction, Daegu koostuu tuhansista taiteilijan ja vapaaehtoisten keräämistä käyttämättömäksi jääneistä omenalaatikoista. Paikallisten omenatarhureiden lisäksi Kawamata innosti sosiaalisen median kautta daegulaisia toimittamaan teokseen laatikoita.

Keräyksen tuloksena syntyi installaatio, josta ensimmäinen osa on museorakennuksen ulkoseinällä ja loput sisällä kolmessa suuressa salissa: 9000 katosta riippuvan puisen omenalaatikon alla tuoksu ja näkymä ovatkin huumaavia!

Kawamatan teos syntyi paikallisesta kontekstista: ilmastonmuutoksen vuoksi Daegussa ei enää kasva omenoita samaan tapaan kuin ennen. Museossa on esillä myös teoksen toteuttamisesta kertovaa dokumenttiaineistoa.

Nyt, teoksen toteuttamisen jälkeen, monilla kaupunkilaisilla on siihen henkilökohtainen suhde, lahjoitetun vanhan omenalaatikon myötä. Tämän kollektiivinen ja moniaistinen, paikallisia ja globaaleja ilmiöitä yhteen nivova teos teki museosta tutun ja helpommin lähestyttävän omalle yhteisölleen – ja näin onnistuneena yhteisötaideprojektina tunnetuksi myös meille kauempaa saapuville.


Museonjohtaja

Osallistuu nykytaiteen näköalapaikalta taidemaailman linjauksiin. Kulttuuri=pääoma.