Hito Steyerlin videoinstallaatio Factory of the Sun ARS17-näyttelyssä. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.
Hito Steyerlin videoinstallaatio Factory of the Sun ARS17-näyttelyssä. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.

Montako järveä Suomessa on – ja kuka on Hito Steyerl?

Sinäkin olet Wikipedian käyttäjä. Turvaudut siihen, kun täytyy saada tietää, montako järveä Suomessa on, minä vuonna Laika-koira lähetettiin avaruuteen tai kuka on Hito Steyerl. Kahteen ensimmäiseen kysymykseen löytyy vastaus suomenkielisestä Wikipediasta, kolmanteen ei.

Mutta kun teet saman haun uudelleen kolmen viikon päästä, tilanne on muuttunut. Silloin Wikipedia kertoo myös Hito Steyerlista (joka muuten on saksalainen taiteilija ja elokuvantekijä). Joku lisäsi artikkelin. Se saatoin olla minä – tai sinä.

Tule tuomaan taidetietoa Wikipediaan

Wikipedian tieto karttuu vapaaehtoisten yhteistyönä. Perjantaina 21.4. kokoonnumme joukolla Kiasma-kirjastoon kirjoittamaan Wikipediaan taiteesta, erityisesti sellaisista aiheista, jotka liittyvät ARS17-näyttelyyn. Iltapäivän mittainen tapahtuma on sekä peruskurssi Wikipediaan että mainio tilaisuus tutustua tuoreeseen suurnäyttelyyn.

Ilmoittautumalla mukaan pääset maksutta kokemaan ARS17:n ja kuulemaan kiasmalaisia, jotka ovat olleet tekemässä näyttelyä. Opit Wikipedian perustaidot – kirjoittamaan artikkeleita, lisäämään kuvia, linkkejä ja lähteitä – ja samalla lukemaan Wikipediaa kriittisesti ja arvioimaan artikkelien luotettavuutta.

Ja sitähän me haluamme –
että taide tulisi tunnetuksi

Tapahtuma on tarkoitettu kaikille kiinnostuneille, eikä ennakkotietoja Wikipediasta tai nykytaiteesta tarvita. Konkarit auttavat aloittelijoita.

Wikipedialla on väliä

Wikipediassa on tietoa taiteesta ja kulttuurista vähemmän kuin vaikkapa luonnontieteistä. Tämä johtuu siitä, että Wikipediaan voi ja saa kirjoittaa kuka tahansa, ja ihmiset kirjoittavat niistä aiheista, jotka heitä kiinnostavat. Taiteenystäviä on kirjoittajien joukossa, mutta vähemmän.

Sillä, mitä Wikipediasta löytyy, on kuitenkin merkitystä. Paljon käytetty ja runsaasti linkitetty tietosanakirja nousee hakukonetuloksissa korkealle. Huolella kirjoitettu ja hyvin lähteistetty Wikipedia-artikkeli jäsentää tietoa ja johdattaa lukijan varsinaisten lähteiden äärelle. Se tekee aihetta tunnetuksi ja ymmärretyksi.

Ja sitähän me haluamme – että taide tulisi tunnetuksi ja siitä olisi helppo löytää hyviin lähteisiin pohjautuvaa tietoa.

Omista iltapäivä Wikipedialle, luo ensimmäinen artikkelisi, ilmoittaudu mukaan!

ARS17 Wikipediaan -tapahtuma on osa Kiasman opiskelijapäivää. Tutustu päivän koko ohjelmaan.


Erikoissuunnittelija