© Alexandra Bachzetsis in collaboration with Julia Born and Gina Folly.
© Alexandra Bachzetsis in collaboration with Julia Born and Gina Folly.

Miten selvitä seitsemästä festarista yhtä aikaa?

New York tarjoaa tammikuisin herkullisen kattauksen esitystaiteiden ystäville: yhtäaikaisesti järjestetään seitsemän alan festivaalia. Festivaalit esittelevät nykyesityksiä ympäri (läntistä) maailmaa. Suurin osa keskittyy nykyteatteriin, -tanssiin ja esitystaiteeseen, yksi esittelee musiikkiteatteria ja yksi nykysirkusta.

Osaa festivaaleista isännöivät teatteritalot, kuten The Public Theatre Under the Radar -festivaalia ja Performance Space 122 COIL-festivaalia. Osa festareista on taiteilijavetoisia kuten Special Effects.

Katsojalle seitsemän festivaalin keskellä sompailu luo haastetta. Kun ennakolta kahlasin läpi festareiden ohjelmia, alkoivat festarit sekoittumaan toisiinsa ja tuntui mahdottomalta muistaa, mikä esitys kuului mihinkin. Oman ohjelmakartan tekeminen tuntui mahdottomalta palapeliltä.

Onneksi löysin PFORM-applikaation, johon suurin osa festivaaleista oli kerätty yhteen. Tämä auttoi aikataulun tekemisessä. Kalenteriin ei kuitenkaan jäänyt merkintää, mistä festarista oli kyse, vaan ainoastaan esitys ja sen aika.

Tämä ei suoranaisesti auttanut lippujen ennakkohankinnassa. Yhteistä festarilippuluukkua ei oltu järjestetty, vaan päinvastoin, joidenkin festivaalien kohdalla piti liput varata esityspaikoittain. Plussana on sanottava, että joka festareilta löytyi todella ystävällistä ja auttavaa henkilökuntaa.

Paikan päälle päästyäni en usein muistanut, minkä festarin asiakas olin. Toisissa tapahtumissa, kuten CATCH COIL- esitysillan aikana ei taas voinut unohtaa olevansa COIL:n vieraana. Hyvässä festaripöhinässä olevat festivaalijohtajat toistivat juontaessaan tapahtuman nimeä sen verran useasti. CATCH COIL muistutti muodoltaan hieman Kiasmassa viime syksynä järjestettyä /teatteri.nytin Poikkeustilaa.

Hauskaa oli, että URB11 -festivaalilla koetun Sometimes I think, I can see you ohjaajan Mariano Pensotin uudempi työ Cineastas nousi festareiden yleisösuosikiksi ja sai lennosta lisänäytöksen. Mutta ilman tarkistusta en olisi muistanut, että esitys oli juuri Under the Radar -ohjelmistoa.

Lopputulemani lukuisista nähdyistä esityksistä ja monista yhtäaikaisista festareista on, että ehdottomasti kannattaisin järjestävien tahojen tihentyvää yhteistyötä. PFORM-applikaatio oli hyvä alku, yhteinen esite kalentereineen ja jaetut web-sivut olisivat hyvää jatkoa.

Ymmärrettävää on, että festivaalit haluavat pitää kiinni omista identiteeteistään ja ilmeistään, mutta loppujen lopuksi katsojan kannalta (ainakaan minulle toiselta mantereelta tulevana) ei ollut väliä, mitä festaria seurasin, kunhan esitykset ja tapahtumat olivat kiinnostavia.

Kirjoittajan Twitter

Vastaava tuottaja, Kiasma-teatteri

Tuo esitystaiteen uudet tuulet Kiasmaan eikä pelkää myrskyjäkään.