Miljoonia museoissa

Aina näin keväisin brittiläinen The Art Newspaper julkaisee edellisen vuoden taidenäyttelyiden ja museoiden kävijätilastoja maailmalta. Myös Kiasman viime kesän näyttely ”Camouflage: Nykytaidetta muotoilun maastossa” on mahtunut näille listoille. Se yltää 66.740 kävijällään komeasti samoihin lukemiin kuin esimerkiksi Barcelonan, Rooman, Rotterdamin, Chicagon, Los Angelesin tai Montrealin miljoonakaupunkien vastaavien nykytaiteen instituutioiden järjestämät yksittäiset näyttelyt. Maailman suosituimmat näyttelyt järjestettiin arvattavasti maailman taiteen metropoleissa New Yorkissa, Lontoossa ja Pariisissa. Tosin Kiinan ja Brasilian isoimmat kaupungit ovat museoidensa ja taidekeskustensa miljoonakävijöineen nousemassa samaan kastiin.

Vuosi toisensa jälkeen maailman suosituimman taidemuseon kruunua kantaa Pariisiin Louvre. Monalisavetoisen museon kävijämäärä nousi viime vuonna yli miljoonalla edelliseen vuoteen verrattuna, ollen jo lähellä 10 miljoonaa.  Huimaan kasvuun vaikutti todennäköisesti uuden islamilaisen taiteen siiven avaaminen. Mutta määrällä on hintansa: Louvressa sekä kävijöiden että henkilökunnan taskuilla yhä avoimemmin ja väkivaltaisemmin käyvät varkaat, joista osa on lapsia, ovat kuluvan kevään aikana aiheuttaneet stressaantuneen henkilökunnan vastareaktiona lakkoja ja muita mielenilmaisuja.

Daniel Buren,”Excentrique(s), travail in situ”, 2012, Grand Palais, Pariisi. Yksityiskohta installaatiosta.

Daniel Buren, Excentrique(s), travail in situ, 2012, Grand Palais, Pariisi. Yksityiskohta installaatiosta.

Uudempaa taidetta esittelevistä näyttelypaikoista vuoden 2012 kävijätilaston pohjalta johtopaikoilla ovat Lontoon Tate Modern (5.3 miljoonaa) ja Pariisin Centre Pompidou (3.8 miljoonaa). Suosittu yksittäinen nykytaiteen näyttely Pariisissa viime vuonna oli yli 240.000 kävijää kiinnostanut Daniel Burenin luoma värikäs tilateos. Se jatkoi vuonna 2007 aloitettua julkisen taiteen projektia ”Monumenta”, jonka puitteissa kutsutaan taiteilija kerran vuodessa toteuttamaan teos Grand Palais’n mahtaviin tiloihin. Edellisiä Monumenta-taiteilijoita ovat Anselm Kiefer, Richard Serra, Christian Boltanski ja Anish Kapoor. Burenin teoksen läpikuultavien lasikatosten lomassa järjestettiin myös esityksiä. Uransa alkupuolella kovin rajoitettua visuaalista ilmaisua käyttänyt ranskalaistaiteilija vaikuttaa vanhemmiten rentoutuneen sirkustirehtööriiksi asti. Videodokumentteja esityksistä ja teoksen rakentamisesta katsottavissa osoitteessa: http://www.monumenta.com/fr/taxonomy/term/3

Yksittäisten nykytaiteilijoiden näyttelyt keräsivät katsojia viime vuonna myös muualla päin maailmaa, kuten esimerkiksi Hans Haacke Madridin Reina Sofiassa (673.019), David Hockney Lontoossa Royal Academy of Artsissa (600.989) ja Cindy Sherman New Yorkin Modernin taiteen museossa (605.586). Paraikaa Shermanin valokuvia on muuten nähtävillä ihan naapurissa, Oslon Astrup Fearnley Museetissa 22.9. saakka. Sieltä näyttely ”Untitled Horrors” siirtyy Tukholman Moderna museetiin, 19.10. alkaen. Muita satoja tuhansia kävijöitä vetäneitä valokuvanäyttelyitä viime vuonna edustivat takuuvarmat nimet: Annie Leibovitz (Washington), Herb Ritts (Los Angeles), Helmut Newton (Pariisi), Rineke Dijkstra ja Francesca Woodman (New York).

Joana Vasconcelos, ”Lilicoptère”, 2012. Photo: Luís Vasconcelos © Unidade Infinita Projectos.

Joana Vasconcelos, Lilicoptère, 2012. Photo: Luís Vasconcelos © Unidade Infinita Projectos.

Versaillesin palatsin upeissa puitteissa oli esillä viime vuonna myös nykytaidetta 1.6. miljoonan kävijän iloksi. Yksi Joana Vasconcelosin teoksista oli pinkein strutsinsulin somistettu helikopteri, jolla tämän päivän Marie Antoinette saattaisi matkustaa ostosmatkoilleen Pariisiin. Tuleva kesän Venetsian biennaalissa Vasconcellos edustaa Portugalia. Sinne on luvassa taiteilijalle tyypilliseen ultrakoristeelliseen tyyliin tuunattu, Lissabonista kuljetettava laiva, joka on päällystetty perinteisin portugalilaisin sinivalkoisin kaakelein.

Myös Louvre on antanut tilaa nykytaiteelle. Paraikaa siellä on esillä italialaisen artepoveramestarin Michelangelo Pistoletton näyttely, jossa on mukana hänen peiliteoksia sekä klassisen veistotaiteen kopioita hyödyntäviä installaatioita. Teoksensa Pistoletto on tarkoituksella sijoittanut museon eri kerroksiin, vanhemman taiteen joukkoon yleisön itsensä löydettäväksi.