Featured Video Play Icon

Miksi onkaan niin kiinnostavaa kuunnella juuri taiteilijaa?

Haluaisitko tietää, miksi Hanna Saarikoski halusi tutustua Pariisiin ja kuitenkin piti silmiään kiinni koko matkan ajan? Tai mikä sai Nestori Syrjälän yhdistelemään norjalaista lohta ja tihkusadetta teoksessaan? Miksi taiteilijoita, Janne Nabbia ja Maria Teeriä kiinnostaa muovi teoksen materiaalina?

Joskus teos avautuu katsojalle helposti, joskus kätketymmin. Välillä tuntuu, että nykytaiteen teoksen äärellä olisi hyvä päästä saman tien juttusille taiteilijan kanssa. Oma tulkinta teoksesta tuntuu vain niin riittämättömältä. Mikä tarkoitus taiteilijalla oli tätä työtä tehdessä? Miksi teos sai tällaisen muodon tai rakenteen? Miksi juuri nämä materiaalit valikoituivat lopputulokseen?

Aiemmin teosta tulkittaessa korostettiin taiteilijan merkitystä, nykyään huomio keskittyy teoksen ja katsojan suhteeseen. Teoksen rikkautena pidetään sitä, että se mahdollistaa hyvin monenlaisia tulkintoja. Eri aikakaudet nostavat esiin uusia näkökulmia vanhoista, tutuistakin teoksista. Taiteilija ei ole voinut arvata etukäteen teosta tehdessään, millaisia kysymyksiä se tulee herättämään tulevaisuudessa.

Taiteilijaa on kuitenkin kiinnostavaa kuunnella! Haastattelimme kahdeksaa taiteilijaa, joiden teokset ovat Kiasman kokoelmanäyttelyssä – kysyimme heiltä suoraan meitä askarruttaneita kysymyksiä. Löydät erimittaiset haastattelupätkät näyttelystä, kirjastosta sekä verkkosivuiltamme.


Amanuenssi