Mestarin kotiinpaluu

Latvian toiseksi suurin kaupunki Daugavpils – suomalaisittain Väinänlinna – sai uuden kulttuurikohteen. Se on omistettu vuosina 1903-1970 eläneelle Marcus Yakovlevich Rothkowitzille, joka jäi historiaan amerikkalaisena taidemaalarina Mark Rothkona. Hän oli vasta 10-vuotias muuttaessaan perheineen Yhdysvaltoihin, missä hän teki koko taiteellisen uransa. Tänä vuonna on siis kulunut 110 vuotta Rothkon syntymästä ja 100 vuotta hänen lähdöstään Latviasta.

Huhtikuun 24. päivänä avattu Daugavpils Mark Rothko Art Centre on saanut pitkäaikaiseen lainaan Rothkon perheeltä kuusi maalausta, jotka ovat nyt esillä 1830-luvulta peräisin olevan linnoituksen asevarastossa. Rakennus on kunnostettu Euroopan Unionin tuella ja se valittiin Latvian vuoden 2012 parhaaksi rakennukseksi restauroitujen kohteiden sarjassa.

Tulevaisuudessa esillä olevia Rothkon teoksia on tarkoitus vaihtaa kolmen vuoden välein. Muissa keskuksen tiloissa on esillä valokuvia ja muuta dokumenttimateriaalia taiteilijan elämästä sekä erityinen hiljaisuuden huone mietiskelyyn. Sen esikuvana on ollut Houstonissa sijaitseva, vuonna 1971 avattu Rothko-kappeli, jossa on pysyvästi esillä vaikuttava sarja suuria tummanpuhuvia maalauksia. Kiasmassa Rothko oli meditatiivisen keskitetysti esillä avajaisvuoden 1998 syksyllä yhden teoksen näyttelyssä ”Näkökulma modernismiin: Mark Rothko”.

Muissa Rothko-keskuksen tiloissa Daugavpilsissä on avajaisnäyttelyssä mukana omissa osastoissaan mm. amerikkalainen William Scarf ja brittiläinen Peter Griffin sekä keraamikko Pēters Martinsons ja muita paikallisia taiteilijoita. Toiminta-ajatukseen kuluu näyttelyiden lisäksi myös residenssitoimintaa ja monenlaisten kulttuuritapahtumien järjestämistä. Keskuksen tavoitteena on houkutella Daugavpilsiin turisteja maailmankulun taiteilijan nimellä.

Mark Rothkoa on muistettu jo aiemminkin hänen synnyinkaupungissaan. Vuonna 2003, taiteilijan syntymän 100-vuotisjuhlan kunniaksi, paljastettiin hänelle omistettu, kulmikkaan tiimalasin mallinen muistomerkki. Kaupungin ja samoin Rothkowitzin suvun historiaan kuuluu vahvasti juutalainen kulttuuri. Rothkon perilliset ovat panostaneet isänsä syntymäkaupunkiin myös vastaamalla paikallisen synagogan kunnostuksesta. Mark Rothkon tytär Kate Rothko Prizel ja poika Christopher Rothko olivat myös läsnä taidekeskuksen avajaisissa.

Suomalaista menoa avajaisissa edusti muusikko Kimmo Pohjonen musiikkityöpajoineen ja konsertteineen. Keskuksen tulevaan kulttuuriohjelmaan näyttääkin kuuluvan paljon musiikkia aina klassisesta jazziin. Kesäkuussa on luvassa konserttisarja, joka esittelee Mark Rothkon lempisäveltäjien musiikkia.

www.rothkocenter.com
YLE: Latvialaiskaupunki etsii nousua Rothkosta