Taiteilija Crayson Perry Kiasman 5. kerroksen näyttelysalissa mikki kädessä teostensa keskellä Claireksi pukeutuneena.
Grayson Perry Clairena Kiasman näyttelyn avajaisissa. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Mekkoja Clairelle

Brittitaiteilijan Grayson Perryn transvestiitti toinen minä Claire rakastaa näyttäviä leninkejä. Niitä hänelle suunnittelevat mm. lontoolaisen taidekoulun oppilaat. Keramiikan, veistosten ja seinävaatteiden ohella juuri vaatteet ja pukeutuminen muodostavat Perryn taiteen ytimen, kirjoittaa kuraattorimme Jari-Pekka Vanhala.

Sporttityyli tai denim eivät tule kysymykseen.

Arvostettu lontoolainen taidekoulu Central Saint Martins – mm. Alexander McQueenin, Stella McCartneyn ja John Gallianon entinen opinahjo – järjestää vuosittain opiskelijoilleen erikoislaatuisen suunnittelukilpailun. Grayson Perry Projectin tavoitteena on luoda uusi vaatekerta Clairelle, brittiläisen kuvataiteilija Grayson Perryn transvestiittihahmolle.

Clairen värikkäänä tunnettu hahmo toimii opiskelijoille muusana ja mallina, mutta myös asiakkaana, sillä hänellä on tapana lunastaa itselleen useita kilpailussa syntyneitä luomuksia. Parhaalle vaatteelle myönnetään Golden Claire Award.

Kilpailu on järjestetty vuodesta 2004 lähtien. Siihen osallistuu parisenkymmentä toisen vuosikurssin opiskelijaa. Viisi viikkoa kestävän suunnitteluprojektin aikana Grayson Perry inspiroi oppilaita tutorin roolissa, kertoen ajatuksiaan pukeutumisfilosofiastaan sekä vartalonsa vahvoista ja heikoimmista puolista.

Mm. sporttityyli tai denim eivät tule kysymykseen. Tavalliset mekot, puserot ja hameet eivät häntä enää kiinnosta. Clairen tyyli on vuosien myötä kehittynyt yhä yliampuvammaksi ja huomiota herättävämmäksi, aina asuista meikkeihin: ”Let’s face it, I’m a transvestite”, Perry kuittaa.

Kilpailusta on suuri hyöty taiteilijalle, sillä hän tarvitsee työssään aina uusia vaatteita, yhä huimempia lookeja, jotka eivät lakkaa hämmästyttämästä. Ne rikkovat kaikki sovinnaiset pukeutumissäännöt ja luovat samalla yhä uusia trendejä, joissa eri tyylit, viktoriaanisesta ajan malleista psykedeelisen animeen sulautuvat yhteen saumattomasti. Pukeutuminen on Perryn Claire-persoonalle tapa ilmaista itseään tavalla, joka muuten ei olisi mahdollista.

Grayson Perryn viisi, värikästä ja erityylistä leninkiä roikkuu Kiasman näyttelytilan seinällä.

Perryn leninkejä Kiasman näyttelyssä. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Keramiikan, veistosten ja seinävaatteiden ohella juuri vaatteet ja pukeutuminen muodostavat Grayson Perryn taiteen ytimen. Kiasman näyttelyssä on mukana muutamia Perryn asuja, mm. juhlava taiteilijaviitta kirjaillusta silkkibrokadista keraamisin napein ja nahkasomistein.

Vuodenvaihteessa 2017-2018 Liverpoolin Walker Art Galleryssa järjestettiin Perryn asuista koottu näyttely ”Making Himself Claire: Grayson Perry’s Dresses”.

Löytyisikö sinun vaatekaapistasi museonäyttelyn verran uniikkeja mekkoja?

Grayson Perryn näyttely Kiasmassa 2.9.2018 saakka. Näyttelyn teoksiin voit tutustua Kiasma Guidessa.