Kiasman ystävät nauttimassa kesäretkensä annista. Kuva: Kiasman ystävät
Kiasman ystävät nauttimassa kesäretkensä annista. Kuva: Kiasman ystävät

… ja meillä kaikilla oli niin mukavaa!

Kiasman ystävät kokeili ensimmäistä kertaa kesäistä taideretkeä kesänäyttelykohteisiin. Innostus olikin suurta, sillä bussi täyttyi ennakkoajassa. Ohjelmakin oli kunnianhimoinen: viisi isoa näyttelyä, 13 tuntia.

Ensimmäinen kohteemme oli Villa Roosa Orimattilassa. Se olikin monen mielestä koko päivän kiinnostavin kohde, useimmille uusi ja outo. Hienon, kunnianhimolla toteutetun näyttelyn olivat kuratoineet Eerika Malkki ja ”talonmieheksi” itseään tituleerannut Jari Granholm. Mukana oli puolentoistakymmentä taiteilijaa, toinen toistaan kiinnostavampia. Koko näyttelyä leimasi iloisuus, positiivisuus, huumorikin. Villa Roosa onnistuu vuodesta toiseen yllättämään tuoreudellaan ja ajankohtaisuudellaan, niin nytkin.

Orimattilaa hellittiin toisellakin hienolla näyttelyllä. Taidemuseossa oli esillä Taneli Kokon puuveistosnäyttely, tämän kesän varmuudella huikaisevin huumoripaukku, hillittömän vapauttava irrottelu. Näin hauskasti en muista koskaan nähneeni kuvattavan seksuaalisuutta, hyväntuulisesti ja kainostelematta. Hahmot aivan rakastettavia, lutusia!

Orimattilasta bussin keula suuntasi Pyhäniemen kartanoon Hollolassa. Siellä tunnelma hieman jo rauhoittui. Esillä parinkymmenen vakiintuneen tekijän takuuvarmaa tavaraa. Kartanon alakerrassa oli esillä laaja Hugo Simbergin grafiikan näyttely, yläkerrassa ja vanhemmassa päärakennuksessa nykytekijöiden työt. Upea miljöö tuntuu ajoittain varastavan huomion itse taiteelta, mutta hyvin työt istuvat tässäkin ympäristössä.

Pia Sirén: Backdrop. Kuva: Kiasman ystävät

Pia Sirén, Backdrop. Kuva: Kiasman ystävät

Orimattilasta matka sitten jatkui Ars Auttoisiin. Auttoinen ei pettänyt tälläkään kertaa. Se on rohkean rosoinen ja tinkimätön, ehkä kuitenkin ihan vähän vähemmän rosoinen kuin joinakin aiempina vuosina. Kuraattoreina Teemu Salonen ja Komugi Ando. Auttoisten vanhan kansakoulun neljä kerrosta + piharakennus olivat täyttyneet parinkymmenen kuvataiteilijan töistä, joita yhdessä leimasi jonkinlainen vakavuus ja tinkimättömyys, sanottavan tärkeys.

Viimeisenä kohteena, mahtoiko olla pisteenä i:n päällä, oli Purnu, jossa Tiina ja Kari Cawén olivat kuratoineet poikkeuksellisen hienon näyttelykokonaisuuden: ei liikaa, juuri sopivasti Purnun tiloihin sopivan kattauksen. Jos yhdellä sanalla pitäisi kuvata näyttelyä, se oli elegantti, vaikka kuraattorit tuskin allekirjoittaisivat tätä määrittelyä. Jos nostaisin yhden oman suosikkini, se olisi Pia Sirénin tilateos Backdrop, rakennuspressuista loihdittu vuoristomaisema, huikaisevan kaunis. Hieno päätös upealle retkellemme!

Rauno Endén
Kiasman ystävien puheenjohtaja


Vieraileva kirjoittaja

Kiasman ystävyys on portti elämyksiin ja tietoon nykytaiteen parissa.