Markus Heikkerö, sarjasta Matkamaalauksia: Thus Spake Zarathustra, Patong Beach, Phuket, 26.12.2004. Kuvat: Kansallisgalleria / Kirsi Halkola
Markus Heikkerö, sarjasta Matkamaalauksia: Thus Spake Zarathustra, Patong Beach, Phuket, 26.12.2004. Kuvat: Kansallisgalleria / Kirsi Halkola

Matkoja tilassa ja ajattelussa

Kansallisgallerian kokoelmissa on 50 Markus Heikkerön Matkamaalausta, englanniksi Suitcase Paintings. Taiteilija pitää matkoilla mukana maalaustarvikkeita, jotta voisi työskennellä missä tahansa. Valmiiden maalausten pitäisi mahtua matkalaukkuun.

Teosnimistä voi nähdä, että vuosina 1992–2012 Matkamaalauksia on tehty paitsi monessa Euroopan kaupungissa, kuten Roomassa ja Berliinissä, myös Yhdysvalloissa ja Thaimaassa.

Heikkerön Elämä on turhaa baby… näyttelyssä on esillä teossarja nimeltä Parsimony (2002). Tarkkasilmäinen katsoja huomaa Matkamaalauksia selatessa, että niiden joukossa on Parsimonyn asetelmaa muistuttavia luonnosmaisia töitä. Maalaussarjan alkulähde on tosiaan Krakovassa vuonna 2000 tehdyissä matkamaalauksissa. Teoksissa tyhjä tila hallitsee maalauspinta-alaa.

Kun keskustelimme teossarjasta Heikkerön kanssa, hän kertoi niiden taustalla olevasta havaintoteoreettisesta pohdinnasta. Taiteilija luki matkalla teosta, jossa tarkasteltiin niukkuuden (parsimony) periaatetta havainnossa. Tämän innoittamana taiteilijaa kiinnosti tutkia tyhjää keskiötä maalauksessa – torin keskusaukio tarjosi siihen hyvän mahdollisuuden.

On kiinnostavaa ajatella, miten Matkamaalaukset kertovat paitsi konkreettisista paikoista, myös taiteilijan senhetkisistä ajatusprosesseista ja kiinnostuksen kohteista. Luettavat kirjat saattavat heijastua teoksiin myös niiden nimissä. Esimerkiksi Hallessa, Saksassa maalattu Das innere Wesen der Gemälde (2005, Maalauksen sisäinen olemus) viittaa Goetheen.

Joskus paikka ja aika kohtaavat pysäyttävällä tavalla. Kolme maalausta on tehty Thaimassa Patong Beachillä. Poikkeuksellisesti teoksilla on tarkka päivämäärä: 26.12.2004. Juuri tuona aamuna Heikkerö päätti olla menemättä meren rantaan, johon kolme seitsemän metrin korkuista aaltoa iski tuhoisin seurauksin. Sen sijaan hän jäi maalaamaan korkeammalle rinteeseen ja tämä pelasti hänen henkensä.

Markus Heikkerön Elämä on turhaa baby… -näyttely Kiasmassa 9.10.2015‒10.1.2016.


Amanuenssi

Tekee taiteesta filosofiaa ja filosofiasta taidetta.