Matkakohteena ARS 11 – Kouvola

Amanuenssi Satu Metsola kävi Kouvolan ARS 11 -satelliittinäyttelyn avajaisissa

50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ARS 11 laajenee 11 satelliittinäyttelyksi kahdeksaan eri kaupunkiin Suomessa ja lisäksi Tukholmaan. Satelliittinäyttelyt ovat yhteistyömuseoiden tuottamia kokonaisuuksia. Suuri osa näyttelyistä on jo avautunut, joten kesälomamatkoilla kannattaa pysähtyä satelliittikaupunkeihin nauttimaan lisäannos ARS-antia. Näyttelyitä avataan vielä syyskuussakin, joten mukaan ehtii varmasti.

Avajaistunnelmista on ehditty nauttia siis jo useassa kaupungissa. Kouvolan taidemuseo Poikilon näyttely kohdentaa katseen Itä-Afrikkaan ja suuri juhlailta ajoittui vapun aatonaatolle. Vierailen syntymäkaupungissani usein, mutta en muista nähneeni niin valtaisaa tungosta minkään tapahtuman ympärillä. Parkkipaikan löytäminen oli liki sula mahdottomuus, puistonkin tiet ja nurmikot olivat jo käytössä.

Seurasimme perheeni kanssa sisään virtaavaa ihmispaljoutta ja ehdimme juhlasaliin juuri ennen ovien sulkeutumista. Perin suomalaiskansalliseen tapaan vain eturivien paikat olivat vapaina, joten pääsimme lähietäisyydeltä nauttimaan runsaista esityksistä, jotka jatkuivat vielä näyttelysaleissakin. Ihmiset piirittivät taiteilijat teoksineen, väkeä tungeksi myös Miriam Syowia Kyambin performanssin ja buffetpöydän antimien äärellä.

Itseeni vaikuttivat eniten intialais-kenialaisen Prina Shahin hiuksista tehty installaatio sekä Zarina Bhimjin videoteos Waiting (2007). Näin saman teoksen jo viime vuonna Berliinissä, mutta kokemus ei tästä himmentynyt, päinvastoin. Paljon vaativan nykytaiteen tekniseen esittämiseen on todella panostettu. Kouvola on tuonut Nairobin liepeiltä myös kokonaisen kylällisen verran tarinoita mukaan näyttelyyn. Tekstiilitaiteilijat Mari Martikainen ja Minna Impiö toteuttivat Karendin kylässä yhteisötaideteoksen You and I General Store (2010), joka rakentuu 7125 punaisesta virkatusta neliöstä. Tämän yleismaailmallisen kioskin sisällä kuuluvat kylän naisten tarinat, taidemuseon lattialla hohtaa punainen hiekka.

Muualla verkossa: YLE Areena/Kaakkois-Suomen uutiset: ARS11 toi Nairobin Kouvolaan


Vieraileva kirjoittaja.