Marskin Käthy, kavereista parhain

Marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsas on kaikille suomalaisille tuttu. Ryhdikäs marsalkka tervehtii museovieraita päivittäin, vaan kuinka moni tuntee yhden hänen uskollisimmista ja pitkäaikaisimmista kavereistaan? Uljas Käthy-hevonen on seisonut omistajansa kanssa tuulessa ja tuiskussa jo yli 50 vuotta.

Mannerheimin luottoratsu Käthy on kenties Suomen kaikkien aikojen kuuluisin hevonen. Se palveli omistajaansa Karjalankannaksen suurissa sotaharjoituksissa ja talvisodassa. Marsalkalla oli tarkat kriteerit ratsuilleen: Käthy oli näyttävä, vahva ja rauhallinen hevonen. Se oli 171 cm korkea, ruskea lämminveritamma, jolla oli tasainen askel ja liikennettä ja sotaväkeä pelkäämätön luonne.

Kun ratsastajapatsaan toteutusta suunniteltiin, hevosen ulkonäöstä ja astunnasta keskusteltiin julkisuudessa kiivaasti. Muistopatsaasta järjestetyssä kilpailussa kuvanveistäjiä kehotettiin kiinnittämään erityistä huomiota ratsun anatomiaan ja siihen, että hevonen näyttää sellaiselta, jolla Mannerheim olisi voinut ratsastaa.

Kilpailun voittaja, kuvanveistäjä Aimo Tukiainen, ottikin huomautuksista vaarin. Hänen poikansa Heikki Tukiaisen mukaan Käthy oli heillä kotona mallina ja se vieraili useasti myös ateljeessa.

Kun Mannerheim vuonna 1951 haudattiin, osallistui Käthy surusaattueeseen marsalkan toiveen ja ratsuväen vanhan perinteen mukaisesti. Viimeisillään tiineenä ollut Käthy kulki osan matkaa saattueessa puettuna koko hevosen peittävään mustaan suruloimeen.

Kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen leski, Annikki Tukiainen, kertoo patsaan valmistumisesta.

Lähteet: Anne Aurasmaa: Olipa kerran Kiasma, Presidenttien hevoset Ypäjällä (toim. Juha Erola), Yle.fi-sivusto: Tarinoita Mannerheimista 25.11.2014, Wikipedia.fi-sivuston artikkeli Marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsaasta ja Käthysta, Sukuposti.net-hevostietokanta

Marskille kaveri -näyttely Kiasmassa 29.1‒27.3.2016.


Viestintäharjoittelija