Robert Mapplethorpe, Ripustusnäkymä. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen
Robert Mapplethorpe, Ripustusnäkymä. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen

Mapplethorpen rakkauden kuvat herättävät tunteita

Kun valmistelimme Robert Mapplethorpen näyttelyä, kyselimme ranskalaisilta kollegoiltamme sikäläisen yleisön suhtautumista Mapplethorpen arkaluontoisina pidettyihin kuviin. Pariisin Grand Palais’ssa kuvat eivät olleet herättäneet erityisempää polemiikkia. Ranskassa lainsäädäntö on kuitenkin huomattavasti ankarampi kuin meillä: Eros-huone, joksi seksuaalista aineistoa sisältänyt tila oli teemoitettu, oli Pariisissa jyrkästi kielletty alle 18-vuotiailta, ja museovalvojien velvoite oli tarkistaa vierailijoiden ikä.

Meillä tilanne on toinen. Päädyimme kuitenkin ikäsuositukseen. Herkimpiä asiakkaitamme ja muun muassa lapsiperheitä ajatellen varustimme huoneen tekstillä, jossa kerrotaan, että osa huoneen sisällöstä on suorasukaisen seksuaalista ja voi järkyttää joitakin katsojia. Siksi emme suositelleet huonetta alle 18-vuotiaille, ja merkitsimme tekstin 18+-merkillä.

Varauduimme myös kommentteihin ja mietimme valmiiksi yleisöltä mahdollisesti tulevia kiperiä kysymyksiä siitä, miksi esitämme avoimesti seksiä ja sadomasokistista kuvastoa arvostetussa nykytaiteen museossa.

Merkit ja signaalit elävät omaa elämäänsä, ja niinpä 18+-suositus onkin kääntynyt ihmisten mielissä K-18-kielloksi. Olemme saaneet aiheesta paljon palautetta.

Mutta närkästystä eivät herätäkään SM-kuvat tai ruoska anuksessa, vaan se, että alle 18-vuotiailta kielletyksi tulkitun tilan sisälle on sijoitettu viattoman kauniit kuvat syleilevistä miehistä.

”Kummastelin valintaa laittaa kahden miehen suudelmaa kuvaava kuva tänne K18-huoneeseen. Haluaako Kiasma suojella alaikäisiä homoseksuaaliselta tematiikalta?”

”Ihmettelin vain korkeaa ikärajasuositusta yhteen huoneeseen. Museot, taide, vapauden aluetta. Homofobiaa?”

(Esimerkkejä sähköpostin ja Twitterin kautta tulleista kävijäpalautteista.)

Väärinymmärrystä tai ei, olemme Kiasmassa onnellisia näistä huomioista, kertovathan ne siitä positiivisesta muutoksesta suhtautumisessa samaa sukupuolta olevien väliseen rakkauteen, mikä Suomessa on muutamassa vuosikymmenessä tapahtunut. Miesten tai naisten välisissä hellyydenosoituksissa ei ole mitään peiteltävää tai katseille sopimatonta.

Syy siihen, että olemme sijoittaneet seksuaalisen kuvaston ja miesten syleilykuvat samaan tilaan, on sekä käytännöllinen että sisällöllinen. Näyttely rakentuu kaikkiaan yhdeksästä teemallisesta kokonaisuudesta, esimerkiksi veistoksellisista vartaloista, muotokuvista, asetelmista ja kehonosista sekä Polaroid-kuvista. Eros-huoneen teemoina ovat rakkaus, erotiikka ja seksuaalisuus, ja kuvat syleilevistä miehistä sopivat sekä Pariisin kuraattorin Jérôme Neutres’in että omasta mielestäni parhaiten juuri tähän osioon.

Kuunneltuamme kävijöiden palautetta olemme kuitenkin päättäneet korjata viestiämme. Emme enää esitä ikäsuositusta, vaan luotamme kävijöiden omaan harkintaan. Suosittelemme edelleen, että esimerkiksi vanhemmat ja opettajat tutustuvat huoneeseen itse ja harkitsevat, esittelevätkö sen kuvia lapsille ja nuorille.

Nyt Eros-huoneen ovella lukee näin:

Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Toivomme, että uusi ratkaisu palvelee kaikkia asiakkaitamme.


Intendentti

Taiteen ja tutkimuksen tuntija ranskalaisella aksentilla.