Robert Mapplethorpe, Lisa Lyon, 1982. © 1979 Robert Mapplethorpe Foundation. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.
Robert Mapplethorpe, Lisa Lyon, 1982. © 1979 Robert Mapplethorpe Foundation. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.

Mapplethorpen mallit: Lisa Lyon

Kiasman Robert Mapplethorpe -näyttelyssä voi selvästi nähdä, että Mapplethorpe kuvasi joitain mallejaan enemmän kuin toisia. Erityisen näkyvästi tässä mielessä muista malleista erottuu yhdysvaltalainen kehonrakennuksen edelläkävijä Lisa Lyon.

Mapplethorpe ja Lyon tapasivat kummankin näkökulmasta onnekkaaseen aikaan: Mapplethorpe oli hiljalleen yrittämässä profiloitua muunakin kuin maskuliinisen SM-kuvaston taltioijana ja Lyon oli kehonrakennusuransa huipulla alkanut haikailla tallentajaa taiteellisemmalle puolelleen. Lyon kun piti itseään eräänlaisena kuvanveistäjänä – työstettävänä materiaalina vain sattui olemaan marmorin sijasta hänen oma kehonsa.

Ja tavallaan Lyonin näkemys oli hyvinkin osuva sillä hän tuli tunnetuksi paitsi kehonrakennuksen populaarina myös tietyssä mielessä taiteellisena ja ilmaisuvoimaisena airuena. Hän oli uraauurtavassa asemassa kehonrakennusta harrastavana naisena: 70-luvun lopulla kehonrakennus oli murtautumassa ulos tiukasti miehiseksi mielletystä lajista ja Lyon oli yksi ensimmäisiä laajemmin tunnettuja naiskehonrakentajia. Hänen työnsä oman kehonsa kuvanveistäjänä teki lajia – ja Lyonia itseään – tunnetuksi paljon aiempaa laajemmalle piirille.

Yhteistyön huipentuma on tallennettu kirjaan Lady, jonka kuvissa Mapplethorpe ja Lyon leikittelevät rooleilla, sukupuolen esittämisen tavoilla ja klassisella ihmiskehon estetisoinnilla. Mapplethorpen ystävä, tukija ja rakastaja Sam Wagstaff kuvaili kirjan sisältöä sanoin ”a whirlwind tour of one lady’s anatomy, and other eccentricities.”

Suhde kuitenkin väljähtyi lähes yhtä nopeasti kuin oli alkanutkin. Jo Ladyn kuvausten loppuvaiheessa Mapplethorpe alkoi osoittaa kyllästymisen merkkejä. Hän löysi koko ajan uusia ihastuksia ja uusia malleja, eikä kahden räiskyvän persoonan yhteiselo muutenkaan osoittautunut pidemmän päälle kovin toimivaksi. Mapplethorpen oli ilmeisen vaikeaa sulattaa Lyonin päätöstä jättää kehonrakennusura taakseen, minkä lisäksi ylenpalttinen huumeidenkäyttö toi omat jännitteensä ennestäänkin vaikeaan suhteeseen.

Eroa seuranneen erilläolon jälkeen Lyonin ja Mapplethorpen tiet kohtasivat viimeisen kerran sairaalassa, jossa Mapplethorpe oli aids-komplikaatioidensa vuoksi. Paikalle dramaattisesti (ja hyvin huonossa kunnossa) saapunut itsetuhoinen Lyon oli Mapplethorpelle liikaa. Mapplethorpe käski Lyonin ulos huoneestaan ja sanoi, ettei halua nähdä tätä enää koskaan.

Kirjoittajan Twitter

Verkkomediatuottaja

Kulttuurisavannien seepra.