Robert Mapplethorpe, Self-Portrait, 1975. ©Robert Mapplethorpe Foundation

Mapplethorpe valokuvaajana

Mapplethorpe oli erinomainen valokuvaaja, jonka silmä oli aiempien taideopiskelujen ja taideprojektien myötä selvästi herkistynyt sommitelmille. Pikkuveljelleen Edwardille hän kuitenkin uskoutui 80-luvun alussa, ettei kerta kaikkiaan ymmärtänyt, miksi juuri hänen kuvansa onnistuivat niin hyvin.

Syitä on varmasti monia, eikä lopullista selitystä taatusti saada ikinä. Selvää kuitenkin on, että Mapplethorpe oli lahjakas ja teki valtavasti töitä menestyksensä eteen. Tämän lisäksi hän oli pohjattoman utelias ja kiinnostunut ihmisistä. Galleristi Edward de Celle tiivistää tämän monien Mapplethorpen mallien, kollegoiden ja ystävien usein toistaman huomion näin:

”Hän oli erinomainen tarkkailija, ja lisäksi hän osoitti enemmän kiinnostusta muita kohtaan kuin kukaan muu tuntemani henkilö. Siksi hänen kuvansa olivat niin hyviä ja siksi niin monet myös tunsivat yhteyttä häneen.”

Toisinaan kuvien onnistumiseen vaikutti myös seksi tai vähintäänkin seksuaalinen jännite. Monet Mapplethorpen kuvista olivat hyvin eroottisia jo pelkästään aiheidensa puolesta, mutta myös kuvaustilanne vaikutti niiden tunnelmaan: Mapplethorpelle valokuvaus oli paitsi tapa tehdä taidetta myös mahdollisuus tutkia omaa seksuaalisuuttaan. Hän kuvasi usein miehiä, joihin tunsi seksuaalista vetoa ja tietyssä mielessä hänen tuotantonsa voi joiltain osin nähdä päiväkirjamaisena dokumentointina, jossa teokset tallentavat yhtä lailla ihmiskehojen kirjoa kuin Mapplethorpen seksiseikkailujakin.

Robert Mapplethorpe

Seksuaalinen jännite, aito kiinnostus malleja kohtaan ja perfektionistinen taitojen hiominen vaikuttavat kaikki Mapplethorpen kuviin. Näiden lisäksi hän oli aidosti omistautunut malliensa tyytyväisyydelle. Patti Smith onkin osuvasti sanonut, että Mapplethorpe ”halusi malliensa olevan tyytyväisiä kuviinsa, olipa kysymys S/M-kundista, joka työntää nauloja kikkeliinsä, tai jostakusta glamoröösistä julkkiksesta. Hän tahtoi, että kaikille malleille jäisi luottavainen mieli heidän yhteistyöstään.”

Tyytyväisistä ihmisistä saa hyviä kuvia. Ja tämän Robert Mapplethorpe ymmärsi erinomaisen hyvin.


Verkkomediatuottaja

Kulttuurisavannien seepra.