Jon Rafman, Nielijän nieleminen: Kani/Sika, 2016. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen

Mahdottomia haluja

ARS17-näyttelyssä on mukana kanadalaisen taiteilija Jon Rafmanin kaksi eläinaiheista veistosta. Tietokoneen vaahtomuovista leikkaamissa teoksissa valkoinen kani yrittää nielaista sian ja suklaanruskea kauris kokeilee samaa temppua itseään suuremmalle gorillalle. Muissa Rafmanin Nielijän nieleminen -sarjaan kuuluvissa teoksissa on lisää eläinkunnan edustajia, usein kasvissyöjä lihansyöjää nielemässä – tai ainakin sitä yrittämässä.

Ensinäkemältä voisi luulla, että aiheet on napattu sadusta, jossa neuvokas eläin selviytyäkseen huijaa itseään isompaa otusta ja hotkaisee tämä suuhunsa. Rafman löysi aiheensa kuitenkin aivan muualta: internetin sivustoilta, joissa vorarefiliasta fantasioivat kuvailevat halujaan. Tähän fetisismin lajiin kuuluu ajatus toisen nielaisemisesta elävänä kokonaan tai itsensä toisen nielaisemaksi tulemisesta: täydellisestä yhteensulautumisesta.

Jon Rafman, Nielijän nieleminen: Gorilla/Kauris, 2016. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen

Koska kyky nielaista kokonaisena itseään isompia olentoja kuuluu enimmäkseen vain suurimmille käärmeille, fantasiaa voidaan kuvailla netissä lähinnä animaatioilla ja piirustuksilla. Tässä konkreettisessa kaiken nielevässä halussa Rafman näkee yhtymäkohtia aikamme innostukseen paeta arjen latteutta ja uppoutua virtuaaliseen todellisuuteen, siis johonkin sellaiseen, jonka voimme kuvitella ja josta voimme luoda kuvan, mutta jota ei todellisuudessa ole olemassa. Instagram-sivunsa mottona Rafman käyttääkin toteamaa:

Rarely has reality needed so much to be imagined.

Lue lisää Kiasman ARS17-näyttelystä