Maailma jossa elämme

Alfredo Jaar, Miljoona Suomen passia, 1995. Kuva: Kansallisgalleria, Antti Kuivalainen

Alfredo Jaar, Miljoona Suomen passia, 1995. Kuva: Kansallisgalleria, Antti Kuivalainen

Nykytaiteen museo Kiasmalla on ilo järjestää chileläissyntyisen taiteilijan, arkkitehdin ja elokuvantekijän Alfredo Jaarin retrospektiivinen näyttely. Se esittelee ensimmäistä kertaa näin laajasti Suomessa ja Pohjoismaissa Jaarin merkittävää tuotantoa: yli 40 teosta vuosilta 1974-2014.

Alfredo Jaarin ajattelu ja taide edustavat kriittistä, välittävää ja humanistista näkemystä tämän päivän maailmasta. Harkitun esteettiseen muotoon puetut teokset – valokuvat, videot, tilateokset, neonvalotekstit – käsittelevät yhteiskunnan moraalia sekä yksilön osuutta meidän kaikkien yhteisessä kohtalossa. Monet teokset käsittelevät eri puolilla maailmaa käynnissä olevia pitkäkestoisia kriisitilanteita sekä median tapaa kuvata – ja etenkin jättää kuvaamatta – niitä. Suuret tragediat on Jaarin teoksissa usein kuvattu nimetyn henkilön kautta, joka antaa kasvonsa ja katseensa monia muitakin koskettaneille tapahtumille ja niiden seurauksille.

Suomessa Alfredo Jaarin chileläinen tausta kiinnostaa erityisesti. 1970-luvun alussa Chilen tapahtumista pontimensa saanut solidaarisuusliike sekä poliittinen laululiike leimasivat aikaa ja Chilestä saapuivat tuolloin myös maamme ensimmäiset poliittiset pakolaiset.

Henkilökohtainen yhteys Suomeen Jaarilla on ollut 1990-luvun alkupuolelta lähtien. Ensimmäisen kerran tapasin taiteilijan kutsuttuani hänet Oulussa vuonna 1994 järjestettyyn Pohjoinen valokuva –triennaaliin. Sittemmin hänen tuotantoaan oli esillä ARS 95 –näyttelyssä, jossa esillä ollut Miljoona Suomen passia (Helsinki 1995) nähdään nyt uudelleen toteutettuna Kiasmassa. ARS 11 -näyttelyssä tiemme yhtyivät jälleen, kun taiteilijalta oli esillä kaksi Afrikkaan liittyvää teosta. Lisäksi hän vieraili Suomessa näyttelyyn liittyvässä kansainvälisessä seminaarissa. Kiasman näyttelyssä on esillä uusi versio myös Jaarin Suomessa aiemmin toteuttamasta taideprojektista: Rakas Markus (Turun saaristo 2011).

Näyttelyn toteuttaminen Kiasmaan on ollut mittava hanke. Kiitän lämpimästi kaikkia niitä, jotka ovat osallistuneet Alfredo Jaarin näyttelyn suunnitteluun ja toteutukseen. Kiitokset myös kaikille Kiasman yhteistyökumppaneille tuestanne.

Suurin kiitos kuuluu kuitenkin taiteilijalle itselleen. Kiitos innostavasta yhteistyöstä sekä rohkeasta ja koskettavasta taiteesta. Olemme Kiasmassa todella ylpeitä saadessamme esitellä suomalaiselle yleisölle näyttelyn Kun runous ei riitä. Tervetuloa!


Museonjohtaja

Osallistuu nykytaiteen näköalapaikalta taidemaailman linjauksiin. Kulttuuri=pääoma.

Kommentit

  1. kurt sade

    Olen samaa mieltä Alfredo Jaarin kanssa ettemme tarvitse Guggenheimia suomeen, keskitytään omien taiteilijoiden ja taiteen tukemiseen ja esille saattamiseen.

Kommentti-osio on suljettu.