Luonnon Garderobi Kiasmassa

Marja painaa kaasun pohjaan; pian tullaan rantaan mutta ehditäänkö ajoissa? Takapenkiltä soitetaan Hailuodon yhteysaluksen päivystysnumeroon. Niin, ollaan tulossa, voitteko odottaa yhden minuutin? Kiasman hankintalautakunta on menossa tapaamaan taiteilija Anni Rapinojaa Oulun Hailuotoon.

Lautalla meno rauhoittuu, ja pian päästään jatkamaan luodon puolella matkaa. Annin mökki löytyy helposti, ohjeet olivat selkeät. Hymyilevä Anni tulee kuistille vastaan. ”Mökki” on onnistunut yhdistelmä vanhaa ja uutta puurakentamista, asuintiloihin on yhdistetty upea ja korkea ateljeetila, joka toimii myös Annin töiden showroomina. Nyt ollaan Annin maailmassa.

DSC04287

Anni Rapinojan työ on kulkea rannoilla ja metsissä, kerätä luonnon materiaaleja ja työstää niistä eri tavoin taidetta. Pajunkissoista tulee tyylikäs käsilaukku tai pienen tytön pehmeät töppöset. Suovilla ja järviruoko taipuvat turkeiksi ja hatuiksi, puolukan ja juolukan lehdet kengiksi ja kasseiksi, hirvenpapanat mahtaviksi kattokruunuiksi.

1226-o0205300

Anni Rapinoja, Luonnon Garderobi, 2005-2011. Kuva: VTM/KKA Pirje Mykkänen

Menen auttamaan Annia pihavarastoon, jonka hyllyt ovat lattiasta kattoon täynnä erikokoisia pahvilaatikoita. Otamme varovasti muutaman laatikon alas katsottavaksi. Anni tarkistaa laatikoiden sisällön.

Yksi laatikko on täynnä kuusen käpyjä, toinen voikukkien hahtuvapalloja, kolmas hirvenpapanoita. Pehmeitä, kovia, sileitä, karvaisia ja tuoksuvia materiaaleja, Hailuodon, ja muidenkin paikkojen kukilta, puilta ja eläimiltä.

DSC04283

Kolmannesta laatikosta löytyy kymmeniä jäniksenkorvia. ”Paikalliset metsästäjät tuovat niitä minulle pyytämättä”, hän kommentoi. ”En ole vielä tohtinut käyttää niitä mihinkään”. Anni ojentaa minulle yhden pienen korvaparin kokeiltavaksi. Pakahduttavan sileä jäniksenkarva, surullinen ja voimakas hetki.

DSC04285

Anni kertoo työprosessistaan ja työtavoistaan, monet niksit on pitänyt kehitellä itse. Juolukanlehtilaukku pysyy kasassa ruispuurosta tehdyn rungon avulla. Monien teosten työstäminen vaatii valtavasti aikaa ja tutkiskelua. Lehtien väri muuttuu ajan kuluessa, kaikkeen ei voi, eikä pidä vaikuttaa. Luonto on Annin työtoveri, ja toinen toveri on aika.

Kiasman hankintalautakunta päätti kokouksessaan 6.5.2013 ostaa Anni Rapinojan teoskokonaisuuden Luonnon garderobi. Installaatio on esillä osana Kiasma Hits -näyttelyä 5.12.2013 – 26.2.2014.


Intendentti

Kommentit

  1. Saija Marjaniemi

    Ihanaa Annin taidetta! :)

    Mutta harmittaa intendentti Arja Millerin kertomuksen maininta, että Oulun Hailuotoon. Näin kuntauudistusten paineessa, pieni kunta haluaa kyllä esiintyä vielä omana kuntana. Hailuoto ei kuulu mitenkään Ouluun, vaan on oma itsenäinen kunta!

Kommentti-osio on suljettu.