Lumipyryä Amsterdamissa

Intendentti Arja Miller kertoo yhden  ARS 11 -teoksen vaiheista

Ghanalais-nigerilainen El Anatsui on maailman kysytyimpiä nykytaiteilijoita, joka sukkuloi jatkuvasti eri maiden ja maanosien välillä. Olimme neuvotelleet hänen osallistumisestaan ARS 11 -näyttelyyn, ja eräänä päivänä El Anatsui kertoi, että hän on ennen joulua tulossa Amsterdamiin ja voisi pistäytyä myös Kiasmaan samalla reissulla.

Sattumalta olin itsekin menossa Amsterdamiin samana päivänä, kutsuttuna samaan Kuninkaallisen palatsin tilaisuuteen kuin taiteilija.

17. joulukuuta Amsterdamia ravisteli poikkeuksellinen lumimyrsky. El Anatsuin lento Ghanasta ei sen takia päässyt laskeutumaan Amsterdamiin aikataulun mukaisesti. Taiteilija ei päässyt iltatilaisuuteen ja hotelliinkin hän selvisi vasta puolilta öin. Lähtö Helsinkiin olisi jo muutaman tunnin päästä. Tekstiviesti piippasi klo 0:30: ”I want still to come to Helsinki.”

Seuraavana aamuna sanoimme toisillemme varhaisen huomenen hotellin aulassa. Lähdimme saman tien lentokentälle, lunta tuprutteli yhä, ja autot liukastelivat teillä. Schiphol oli kaaos. Saavuimme kentälle kaksi tuntia etukäteen, mutta siitä ei ollut minkäänlaista hyötyä, koska kentällä ei pystynyt etenemään mihinkään suuntaan. Meitä neuvottiin lähtemään takaisin hotelliin, lentoja on mahdotonta saada moneen päivään.

El Anatsuin jatkolento oli jo seuraavana päivänä Amsterdamista Dubaihin. Näytti siltä, että Kiasman vierailu jäisi nyt haaveeksi. Taiteilijan rauhallisen sinnikkyyden ja omien kotijoukkojeni arvokkaan avun ansiosta onnistuimme kuitenkin kuin ihmeen kaupalla saamaan uudet lennot iltapäivälle.

Illalla klo 19 saavuimme vihdoin Helsinkiin ja Kiasmaan: El Anatsui tutustui huolellisesti hänelle kaavailtuihin tiloihin, sai pohjapiirroksia ja valokuvia, kyseli kiinnitysmahdollisuuksista sekä luonnonvalosta eri vuorokauden- ja vuodenaikoina.

”Hyvältä näyttää”, sanoi El Anatsui, ”minulla on Nsukkassa Nigeriassa riittävästi materiaalia, jota voimme käyttää ARS 11 -näyttelyn teoksissa. Kiire tässä tulee, mutta emmeköhän ehdi ajoissa.”

El Anatsuin sadoista tuhansista käytettyjen viinapullojen metalliosista koostettu metallikudonnainen Kiasman aulassa, sekä maitopurkkien kansista koostuva ”Waste Pipes II” Kiasman 3. kerroksessa ARS 11 –näyttelyn ajan.


Intendentti