Ismo Kajander, Näkymä näyttelystä. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen
Ismo Kajander, Näkymä näyttelystä. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen

Lippu anartisteille

Ismo Kajanderin näyttelyssä Kiasmassa yhtä salia hallitsee mustasta pressusta taiteiltu Anartismilippu, jonka pohjalta koko näyttely nimettiin.

Mustan pinnan keskellä valvoo myrkyistä ja merirosvoista varoittava pääkallo sääriluut rusettina. Lipun alaosaan on leikattu epäsäännöllinen sahalaitakuvio, kuin Retu Kivisen nutun helma. Valkoista taustaa vasten se luo vuorijonon – tai pörssikurssikäyrän – teräväkärkisen siluetin. Teokseen kuuluu myös kulkurin kengät ja henkseleiden varassa riippuvat housut. Chaplinin kepin korvaa seinään huolettomasti nojaileva puinen metrin mitta.

Anartismilippua tehdessään Kajander toimi Turun piirustuskoulun rehtorina. Hän oli hankkinut käytettyjä pressuja opiskelijoilleen, mutta kun heitä tämä materiaali ei innostanut, rehtori käytti niitä itse. Inspiraation lähteenä teokselle oli Pariisissa silmiin osunut graffitimerkein kirjottu seinä. Tästä lähteestä periytyvät pressun alaosaan maalatut merkit ja tekstit, niiden kirjoitusasua myöten. Kajanderin vuonna 1981 ottama valokuva ko. graffitiseinästä rue Jacques-Callotilla on julkaistu kirjauutuudessa Vintage. Se liittyy hänen ajankohtaiseen, samannimiseen näyttelyyn Suomen Valokuvataiteen museossa.

Vuonna 1995 valmistunut, tänä vuonna siis täydet 20-vuotta täyttävä Anartismilippu kuuluu nykyään Porin taidemuseon kokoelmiin. Se on yksi Kajanderin ajattomimmista teoksista – se voisi olla esillä juuri nyt, tuoreeltaan valmistuneena missä tahansa nykytaiteen galleriassa, missä vain taiteen metropolissa. Mutta onhan Kajander aina ollut kiistämätön avantgardisti: eturintamassa ja siten aikaansa edellä.

Ismo Kajander: Anartisti Kiasmassa 9.8. asti.
Ismo Kajander: Vintage Suomen valokuvataiteen museossa 2.8. asti.