Lapsi Venetsian biennaalin Pohjoismaisessa paviljongissa. Kuva: Helka Heinonen

Lapsille tarkoitettu

Lasten kanssa liikkuessa törmää toisinaan pohdintaan, onko lapsia sopivaa ottaa mukaan teatteriin, ravintolaan, kirkkoon tai vaikkapa taidenäyttelyyn. Veimme lapset Venetsian biennaaliin, yhteen maailman tunnetuimmista nykytaiteen katselmuksista.

Matkalla Venetsian biennaaliin. Mukana ovat 2- ja 4-vuotiaat lapset, yhdet valjaat, kahdet kellukkeet, kantoreppu, rattaat, puuhakirjoja, piirustuspaperia, luettavaa, pari lelua.

Giardinin biennaalialueella lapset uppoutuvat nykytaiteeseen keskittyneesti. Molemmat tutkivat innolla salaista puutarhaa Espanjan paviljongin perällä.

nabbteerin installaatio (kotikutoisen) selkärangattomuuskultin etnografiaa ja muita naapuruuksia (2019).

Pohjoismaisessa paviljongista lapset löytävät lasista ja puusta tehdyn vanhan mummon talon. Nabbteerin teoksessa sukkahousuilla ja täytteillä naamioidut johdot voisivat olla liaaneja, joilla apinat keinuvat viidakossa. Ane Graffin vähän pelottava ja vähän kiva veistos hämmästyttää. Ingela Ihrmanin puuta tai vesikasvia muistuttava teos taas on aika söpö ja hieno. Se voisi olla hämähäkki. Puista paviljongin keskeltä löytyy hämähäkin seittiä, ja nabbteerin tyynyistä ötökän kuva.

Ingela Ihrmanin installaatio A Great Seaweed Day (2019) Venetsian biennaalissa.

Kaksivuotias ei haluaisi lähteä ollenkaan ulos näyttelyalueelta, sillä hän haluaa katsoa Belgian paviljongin suuria liikkuvia nukkeja. Arsenalen näyttelyssä neljävuotias katsoisi loputtomiin yhdysvaltalaisen Alex da Corten videoita.

Seuraavaksi suuntaamme Giudeccan saarelle, jossa sijaitsevat mm. Viron ja Islannin paviljongit. Virolaisen Kris Lemsalun pissaavat tytöt kiehtovat lapsia. Islannin paviljongissa Shoplifterin soivassa karvaluolassa lapset viihtyvät toista tuntia. Rauhallisessa tunnelmassa ehdin itsekin torkahtaa, ainakin puoleksi minuutiksi.

Yksi reissun rennoimmista hetkistä vietetään yllättäen taideteokseen osallistuen. Liettuan paviljongin sisätilaan rakennetulla rannalla vietetään lomapäivää, osa lekottelijoista laulaa oopperaa. 4-vuotiaan mielestä hämärältä parvelta kuikuileva yleisö on vähän outo, mutta oopperalaulu taas ihan tavallista ja tosi kivaa, kuten myös rannan simpukat ja hiekka. Sun & Sea -teokseen voi osallistua vapaaehtoisena, kun varaa paikan kahta päivää aikaisemmin. Lapsivieraat ovat erityisen toivottuja.

Helka Heinonen

Pääkuva: Helka Heinonen
Teoskuvat: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Kiasman tuottama Pohjoismaisen paviljongin näyttely Weather Report: Forecasting Future on esillä Venetsian biennaalissa 24.11.2019 saakka. Kiasmassa teokset ovat esillä 31.1. 2020 alkaen.

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Lasten kanssa taidetta katsomaan – näillä vinkeillä museokäynti sujuu

Kohti Venetsian biennaalia – kurkistus teoksiin ja taiteilijoiden työhuoneisiin

Kirjoittajan FacebookKirjoittajan Twitter

Vieraileva kirjoittaja.