Robert Mapplethorpe arkistoissa
Arkistomateriaalia Robert Mapplethorpesta.

Kuvataide, yhteiskunta ja yhdenvertaisuus

Kun Robert Mapplethorpe vieraili Helsingissä vuonna 1979 Touko Laaksosen alias Tom of Finlandin luona, kaupunki ja yhteiskunta, jonka hän kohtasi, oli monilta osin hyvin erilainen kuin tänä päivänä.

Syy vierailuun löytyi Tomin Yhdysvalloissa julkaistuista piirroksista, kuvitteellisista gay-hahmoista, pohjoisen komeista pojista, joista Mapplethorpe halusi tietää lisää. Suomessa kuvat olivat tiskinalustavaraa, niillä ei ollut paikkaa oman piirinsä ulkopuolella. 1960-luvulla miesten välinen seksi oli vaiettu asia, josta avoimesti puhuminen oli vasta alullaan. Julkinen keskustelu tuotti tuloksen vuonna 1971, jolloin homoseksuaalisuus poistettiin Suomen rikoslaista.

1980-luvulla kuvataiteessa tapahtunut murros näkyi Suomessa suurelle yleisölle esimerkiksi Ateneumissa järjestetyn Ars 83 –näyttelyn kautta. Taidemuseoiden näyttelyissä nähtiin videoteoksia ja performanssitaide alkoi tulla tutuksi. Muutosta oli tapahtunut myös ihmisoikeuksissa, kun Suomessa vuonna 1981 oli poistettu homoseksuaalisuus sairausluokituksista.

Tieto tappavasta aids-viruksesta julkistettiin Yhdysvalloissa samana vuonna ja ensimmäinen sairastapaus Suomessa kirjattiin 1983. Vuodet 2000-luvulle saakka olivat monella tavoin aidsin merkitsemät. Lääkintöhallituksen Käytä kondomia –kampanjan julistetta kuvitti Tom of Finlandin piirros. Aidsiin sairastunut Mapplethorpe kuoli vuosikymmenen lopulla, vuonna 1989.

Homoseksuaalien syrjintä määriteltiin Suomen rikoslaissa rangaistavaksi teoksi vuonna 1995 ja erityisesti julkista esittämistä rajoittanut ns. kehotuskielto kumottiin 1999. Tietotekniikan 1960-luvulta alkanut kehitys tavoitti 1990-luvun lopulla myös yksityisen ihmisen, tietokone ja internet olivat tulleet jo jäädäkseen. Kaikkialla näkyi kuvien määrän valtaisa kasvu, myös kuvataiteessa. Kuvien tulva muokkasi myös ajattelua.

Suomi oli 1960- ja 1970-luvuilla kokenut muuttuvan yhteiskunnan tuottamia taiteelliseen tuotantoon kohdistuneita oikeudenkäyntejä. Niissä kyse oli juuri seksuaalikäsitysten ja kielellisten ilmaisujen muutoksesta sekä uskonnollisten tai isänmaallisten asioiden uudelleentulkinnoista, jotka aiheuttivat syvää loukkaantumista osassa ihmisiä.

Vuonna 2000 Valokuvataiteen museossa avattiin ruotsalaisen Elisabeth Olssonin näyttely Ecce Homo. Sen Ruotsissa nostattama kohu oli kantautunut Suomeen saakka ja näyttely herätti meilläkin keskustelua. Kristus-hahmon esittämistä homoseksuaalina sekä paheksuttiin että kiitettiin. Tapahtunut muutos suhtautumistavoissa heijastui myös eduskunnan vuonna 2001 hyväksymässä parisuhdelaissa, joka salli samaa sukupuolta olevien parisuhteen rekisteröinnin. Tänä vuonna, 2015, Tasavallan presidentti allekirjoitti tasa-arvoisen avioliittolain. Laki astuu voimaan 1.3.2017.

Maritta Mellais
Amanuenssi, arkistokokoelmat


Vieraileva kirjoittaja.