Jani Ruscica, Conversation in Pieces, 2016. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen
Jani Ruscica, Conversation in Pieces, 2016. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Kuusi esinettä etsimässä esittäjäänsä

Nobelin kirjallisuuspalkinnolla palkitun italialaisen näytelmäkirjailijan Luigi Pirandellon (1867–1936) näytelmässä Kuusi osaa etsimässä tekijää (Sei personaggi in cerca d’autore, 1921) teatterin harjoituksiin ilmaantuu yllättäen joukko ylimääräisiä hahmoja. He ovat kuusi kirjailijan hylkäämää henkilöhahmoa, jotka ovat päättäneet etsiä uuden tekijän, joka kirjoittaisi heille oman tarinan.

Teatterin tekeminen kääntyy Pirandellon näytelmässä monelle eri tasolle. Välillä näyttelijöiden vuoropuhelu vie tekeillä olevaa tarinaa eteenpäin, kun taas välillä dialogi takertuu pohdintaan siitä, mitä on hyvä näytteleminen. Pirandellon näytelmä on tarjonnut inspiraatiota myös kuvataiteilija Jani Ruscican (s. 1978) viimeisimpään teoskokonaisuuteen Conversation in Pieces, joka on parhaillaan esillä Kiasman Kontti-tilassa.

Ruscican teoksessa henkilöhahmojen tilalla on outo joukko esineitä, nukkeja, asuja ja instrumentteja, jotka muodostavat yhdessä kysymyksiä herättävän kokonaisuuden. Teoskokonaisuuden nimi viittaa taidehistoriasta tuttuun käsitteeseen conversation piece, jolla on viitattu 1700-luvun englantilaisesta maalaustaiteesta tuttuun kuvatyyppiin, eräänlaiseen epämuodolliseen ryhmämuotokuvaan. Toisaalta, samalla käsitteellä on myös viitattu erilaisiin esineisiin, joita on pidetty riittävän kiinnostavina tai erikoisina saadakseen aikaan keskustelun itsestään.

Ruscican teoksessa esineet ja instrumentit voidaan nähdä juuri tällaisina keskustelunavaajina, esineinä, joiden äärellä esitämme ensimmäiseksi kysymyksen mikä tai miten? Näyttelytilan lattialle levittäytyvällä korokkeella esillä olevat esineet ovat kuin Pirandellon näytelmän hahmot, vailla tarinaa ja tapahtumaa. Näyttelyn aikana esineet ja instrumentit ikään kuin heräävät henkiin, kun Ruscican mukaan kutsumat eri alojen poimivat esineet käsiinsä ja käyttävät niitä välineinä omissa esityksissään. Näin ne löytävät liikkeensä, äänensä ja eleensä, ja kenties myös oman merkityksensä.

Jani Ruscican Conversation in Pieces Kiasmassa 4.3.–4.9.2016

Jani Ruscican kutsumat taiteilijat käyttävät näyttelyn esineitä ohessa lueteltuina päivinä. Esityksillä ei ole täsmällisiä kellonaikoja: la 12.3.; su 13.3.; pe 8.4.; pe 15.4.; to 28.4.; pe 6.5.; la 14.5.; pe 3.6.; pe 5.8.; la 13.8.; su 14.8.; la 20.8.: su 21.8.; to 25.8.; pe 2.9.; su 4.9.


Kokoelmaintendentti

Kuratoi somessa, museossa ja kotona.