Mirjami Heikkinen esiintyy parlamonium -laitteen kanssa Jani Ruscican näyttelyn avajaisissa Kiasmassa 3.3.2016. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen
Mirjami Heikkinen esiintyy parlamonium -laitteen kanssa Jani Ruscican näyttelyn avajaisissa Kiasmassa 3.3.2016. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Kuumediat ja taivaankappaleiden välinen viestintä

1930-luvun alkupuolella saksalaisfilosofi Walter Benjamin (1892–1940) kirjoitti joukon radiokuunnelmia tai “kuuntelumalleja” (saks. Hörmodelle), kuten hän itse nimitti kuunnelmiaan. Näistä yhdessä, nimeltään Lichtenberg (1933), hän kuvaili kuun ja maan asukkaiden välistä viestintää. Viestinnän välineiksi Benjamin esitteli joukon kuvitteellisia laitteita, joiden avulla maapallon tapahtumia (Spectrophone), ääniä (Parlamonium) ja jopa maan asukkaiden unia (Oneiroscope) voitaisiin seurata ja kokea kuun asukkaiden toimesta. Laite nimeltään parlamonium eli puhekone – joka kuunnelman kertojahahmon mukaan oli helppokäyttöisempi kuin kahvimylly – muutti ihmispuheen eräänlaiseksi elektroniseksi musiikiksi.

Jani Ruscican näyttelyssä Conversation in Pieces Kiasmassa nähtävä puhekone on saanut ulkoasunsa 1900-luvun alkupuolella rakennetuista puukuorisista radio- ja kaiutinlaitteista. Ruscica on vienyt Benjaminin kuvitelman laitteen toiminnasta sanallista kuvausta pidemmälle antamalla sille sekä tyylikkään ulkoasun että myös tekniset sisuskalut, joiden avulla laite todella toimii ja tuottaa elektronista ääntä kun laitteeseen yhdistettyyn pyöreään mikrofoniin lausutaan jotain.

Näyttelyprojektiinsa Ruscica on kutsunut mukaan myös helsinkiläisen lausuntataiteilijan Mirjami Heikkisen, joka esiintyi ensi kertaa puhekoneen kanssa näyttelyn avajaisissa maaliskuun alussa. Heikkinen, jonka interventioita nähdään näyttelyssä vielä huhti-, elo- ja syyskuun aikana, on aiemmin näytellyt erilaisissa teatteriproduktioissa sekä tehnyt äänirooleja piirrossarjoihin, kuunnelmiin ja äänikirjoihin. Huhtikuussa Heikkinen nähdään myös teatterin lavalla Helsingissä, kun Pauliina Feodoroffin ja Rospuutto-teatterin Elonkehä – laulujemme pitää muuttua (jotta me voisimme muuttua), kolmiosainen dokumenttiteatteriesitys alkuperäiskansoista ja ilmastonmuutoksesta, esitetään kulttuurikeskus Stoassa Itäkeskuksessa.

Parlamonium-laitteen esittely The Museum of Imaginary Musical Instruments’in verkkosivulla.


Kokoelmaintendentti

Kuratoi somessa, museossa ja kotona.