Hans Rosenström, Hiljaa läsnä, 2010. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen
Hans Rosenström, Hiljaa läsnä, 2010. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Kun teos muuttaa

Hans Rosenströmin teos Hiljaa läsnä (2010) on ääniteos, jossa nainen kertoo tarinaa sodassa olleesta isoisästä. Teos herättää miettimään muistoja, toden ja unen rajaa sekä ihmisten välisiä yhteyksiä.

Hiljaa läsnä esitettiin Kiasma-kirjastossa Tosi kyseessä -kokoelmanäyttelyn yhteydessä vuonna 2012. Näyttelyn päätyttyä teos haluttiin jättää pysyvästi kirjastoon. Sitten tapahtuikin jotain ihan muuta: vuonna 2015 Kiasma-kirjasto muutti museon 5. kerrokseen.

Museossa pidimme selvänä, että Rosenströmin teos muuttaa kirjaston mukana. Tämän teoksen kohdalla ei kuitenkaan pelkkä uudelleen ripustaminen riitä. Koska Rosenströmin ääniteoksille on ominaista teoksen esityspaikan akustiikan ja luonteen huomioiminen, on kukin nauhoitus paikkasidonnainen. Teos on äänitettävä uudelleen, jotta vaikutelma teoksille ominaisesta häilyvästä läsnäolosta olisi mahdollinen. Tämä ei onnistu ilman taiteilijaa.

Miltä tuntui työskennellä uudessa kirjastossa?

Hans Rosenström: Jokainen uusi tila tulee eri haasteiden – ja mahdollisuuksien – kanssa. Nykyinen kirjasto eroaa valtavasti vanhasta tutkijakirjastosta, joka luonteeltaan oli hyvin eristäytynyt ja intiimi, uusi tila on monella tavalla avoimempi ja lähestyttävämpi, mikä asettaa teoksen hyvin erilaiseen lähtökohtaan jo siis siinä, miten teos tullaan kohtaamaan. Avoimemmassa tilassa joudun vielä enemmän luottamaan siihen, että teoksen intensiivisyys pystyy vetämään kokijan hetkeksi sivuun sen hetkisestä mielentilasta ja onnistuu koskettamaan kokijaa kirjaston muun mahdollisen hälinän seassa.

Muuttuiko jokin asia merkittävästi?

Hans Rosenström: Vaikka äänitys on tehty saman henkilön, Anna-Mari Karvosen, kanssa se on kuitenkin uusi äänitys, joten se on vähän erilainen entiseen verrattuna. Tästä versiosta tuli esimerkiksi hieman melankolisempi. Äänityksen koreografia on rakennettu tilaan, joten se itseasiassa muuttui hyvin paljon. Sisällöllisesti, esimerkiksi itse tekstiin en halunnut tehdä muutoksia.

Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Tervetuloa tutustumaan Hans Rosenströmin teokseen Kiasma-kirjastoon.


Amanuenssi

Tekee taiteesta filosofiaa ja filosofiasta taidetta.