Korea näyttää suuntaa nykytaiteelle

Seoul Museum of Art. Kuva: http://www.visitkorea.or.kr/

Tapasin syyskuun lopulla Korean vierailuni aikana useita kollegoitani, mm. kolmen suuren taidemuseon tuoreet johtajat: Kim Hong-hee, Hyung-Min Chung ja Sunhee Kim, kaikki naisia. Tämä on kuulemma uusi ilmiö Korean museokentässä.

Maan taloudellinen vauraus näkyy näyttävinä satsauksina korealaiseen nykytaiteeseen ja sen tunnetuksi tekemiseen kansainvälisesti, samoin kuin taidemuseoihin ja niiden näyttelyteknologiaan sekä residenssiohjelmiin. Museoiden ohella Korea on tunnettu siellä järjestettävistä kansainvälisen nykytaiteen suurnäyttelyistä, kuten Busanin ja Gwangjun biennaalit sekä Daegun valokuvabiennaali ja Soulin mediataiteen biennaali. Korean matkani aikani minulla oli ilo tutustua sekä Daegun että Soulin biennaaleihin ja kaupunkien muuhun nykytaiteen tarjontaa.

Soulissa sijaitseva kansallinen nykytaiteen museo MOCA Seoul on avaamassa uudet tilat kaupungin keskustassa ensi vuoden aikana.  Nykyinen, vuonna 1986 käyttöön otettu rakennus sijaitsee kaupungin laitamilla Gwacheonin puistoalueella. Siellä käy vuosittain noin miljoona museovierasta. Rakennus tulee säilymään museon käytössä myös uusien tilojen avautuessa. Vanhaan rakennukseen, jota ympäröi laaja veistospuisto, on suunnitteilla mm. nykytaiteen tutkimuskeskusta. Uusi museorakennus tulee olemaan samansuuruinen kuin nykyinen, kaikkiaan lähes 40 000 neliötä.

Kooltaan paljon pienempi Soulin kaupungin taidemuseo (SeMA – Seoul Museum of Art) tunnetaan mm. siellä järjestettävästä kansainvälisen mediataiteen biennaalista Mediacity Seoul. Ydinkeskustassa sijaitsevassa museossa, jonne on vapaa sisäänpääsy, kävijöitä on vuodessa 1.5 miljoonaa. Suurista luvuista huolimatta suhteellisesti Soulissa, yli 10 miljoonan asukkaan kaupungissa, nykytaiteen museoiden kävijämäärät ovat prosentteina vuositasolla matalammat kuin Kiasmassa, reilun puolen miljoonan asukkaan Helsingissä! Esimerkiksi viime vuonna meillä oli kävijöitä kaikkiaan 182 000.

Ulkomaisille taiteilijoille suunnattu SeMA Nanji Residency Program


Museonjohtaja

Osallistuu nykytaiteen näköalapaikalta taidemaailman linjauksiin. Kulttuuri=pääoma.