Ivar Veermäe, Mountain of Liberty, web project / video, 2011
Ivar Veermäe, Mountain of Liberty, web project / video, 2011

Koko nettikansa, yhdistykää!

Toukokuun alussa vuonna 2015 istuin juryn jäsenenä Oberhausenin pikkukaupungin lyhytelokuvafestivaaleilla Saksassa. Olimme katsoneet neljän päivän aikana noin 60 lyhytelokuvaa ja videoteosta sekä käyneet päivittäin pitkiä keskusteluja näkemästämme ja kokemastamme. Viimein urakan loppusuora häämötti, ja jäljellä oli enää neljän parhaan teoksen järjestykseen laittaminen.

Yksi lyhytelokuva oli onnistunut hämmentämään meidät kaikki – mutta hyvällä tavalla. Puolalaisohjaaja Wojciech Bąkowskin 13-minuuttinen lyhytelokuva Głos mojej duszy (Sound of My Soul, 2014) haastoi kiinnostavalla tavalla kielen suhdetta kuviin. Teoksen visuaalinen ekonomisuus yhdisti arjen viestintäkanavien visuaalisuuden realistisiin maisemakuviin ja monimuotoisiin kuvamerkkeihin. Yhdessä sentimentaalisen kasarimusiikin kanssa (Spandau Ballet, True, 1983), kuvat ja teksti loivat omaa, ovelan huumorin sävyttämää runouttaan. Päädyimme antamaan teokselle festivaalin kansainvälisen kilpailusarjan pääpalkinnon.

Jo tuolloin pohdin, että teos pitäisi ehdottomasti saada esille myös Suomeen, ja nyt se viimein saa ensi-iltansa Pohjolassa ensimmäisessä ARS17 screeningissä Children of the Internet Kiasma-teatterissa perjantaina 21.4.2017. Seurakseen Bąkowskin lyhytelokuva on saanut valikoiman puolalais- ja balttilaistaiteilijoiden videoteoksia. Seitsemän teoksen screeningsarja kokoaa yhteen joukon näkökulmia, jotka valaisevat hienovaraisella tavalla käsitteellisen ja poeettiseen läsnäoloa jälki-luonnollisuuden ja post-internet -aikakauden kulttuurissa, huumoriakaan unohtamatta.

Screeningissä nähdään teoksia Ada Karczmarczykiltä (PL), Ieva Kraulelta (LV), Marge Monkolta (EE), Pakui Hardwarelta (Neringa Černiauskaitė & Ugnius Gelguda, LT), Agnieszka Polskalta (PL) ja Ivar Veermäeltä (EE). He kaikki tarjoavat teoksissaan visionäärisiä näkymiä, tunteisiin vetoavia tunnelmia sekä imaginaarisia hahmoja ja ympäristöjä, jotka ovat samanaikaisesti sekä etääntyneitä että tuttuja, omaan materiaalisuuteensa kietoutuneita ja digitaalisen läpitunkemia.

Nimensä sarja on lainannut puolalaisen post-internet -taiteen poptähden Ada Karczmarczykin eli ADUn samannimiseltä teokselta, joka esittelee taiteilijan säveltämän ja sanoittaman tunnuslaulun kaikille maailman Internet-käyttäjille. Valkoisiin pukeutunut, koskettimia soittava ja laulava taiteilija eläytyy musiikkivideollaan vahvasti nettikansan haasteisiin, esittäen toiveen uuden yhteyden ja yhteisymmärryksen löytämisestä.

We are united children, united children
united children of the internet
We are always together, always together
Even we live million miles waya
We are the big family, yeeahh big family
Even we have so many names
We are the one great nation, the one great nation
That build the culture in digital space

Children of the Internet -screening nähdään Kiasma-teatterissa perjantaina 21.4. klo 18:00 ja lauantaina 22.4. klo 14:00.


Kokoelmaintendentti

Kuratoi somessa, museossa ja kotona.