Roma Auskalnyte, Punishment, 2015.
Roma Auskalnyte, Punishment, 2015.

Kirja(in)viisaudesta

Kevät on monille intensiivisen lukemisen aikaa. Yksi valmistautuu ylioppilaskirjoituksiin, vielä useampi lukee pääsykokeita varten. Toisinaan voimat voivat loppua kesken. Kukapa ei olisi joskus nukahtanut kirjan ääreen? Myöskään toiveajattelu siitä, että illalla sänkyyn mukaan otettu tenttikirja olisi imeytynyt omaan tietoisuuteen, ei liene täysin vierasta.

Liettualaissyntyinen Roma Auskalnyte (s. 1988) esitti viime keväänä Kuvataideakatemian lopputyönäyttelyssä Punishment -nimisen (2015) kolmikanavaisen videoinstallaation. Siinä taiteilija polvistuu painolaatan päälle. Kahdessa sivumonitorissa katsoja näkee, minkä tekstin taiteilija painaa polviinsa: ”In text I trust / In written truth / I believe / Read more”.

Monitulkintainen teos saa miettimään tiedon ja kokemuksen suhdetta. Tekstissä Auskalnyte vakuuttaa uskovansa kirjoitettuun sanaan. Tuntuu, että taiteilija yrittäisi ottaa ruumillaan tekstiä haltuun – tai toisin päin, hän muuntaa oman ruumiinsa kirjaksi, valjastaa sen painetun sanan käyttöön.

Taiteilija on kertonut, että teoksen taustalla on ollut koulun vanha rangaistusmuoto, jossa oppilas lähetettiin nurkkaan häpeämään, seisomaan polvillaan kuivien herneiden päälle. Teosta katsoessa katsoja voi tuntea omissa polvissaan kipuaistimuksia. Oppimisen ja kivun yhteys on varmasti monelle tuttua. Jos joku ei tahdo oppia, sanomme, että hänellä on kova pää. Tiedon takominen sinne on erityisen työlästä. Mutta parantaako kipu oppimista?

Uuden asian oppiminen voi olla tuskaista, koska tällöin joudumme kohtaamaan jotain itselle vierasta. Toisaalta sokea usko painettuun sanaan ei sekään liene viisasta. Teoksen väittämä herättää helposti kysymyksiä: Uskooko taiteilija tekstiin silloinkin kun kirjoitettu sana aiheuttaa hänelle tuskaa? Kun kokemus ja teksti ovat ristiriidassa? Ehkäpä teoksen ele puhuu puolestaan. Polviin painautuneet sanat häipyvät uusien tieltä – niin kuin kirjat voivat vanheta ja internetin linkit sammua.

Roma Auskalnyten Punishment nähdään Kiasman huhtikuussa avautuvassa kokoelmanäyttelyssä.


Amanuenssi

Tekee taiteesta filosofiaa ja filosofiasta taidetta.