Running man -teos autojen välissä
Kuva: Nestori Syrjälä

Kiire hidastaa

Nestori Syrjälän Running Man on juossut kiihtyneenä ympäri Helsinkiä nyt 22 kertaa. Vuoden kestävä teos on noin puolessavälissä.

Valtion taideteostoimikunnan ja Kiasman taidekilpailun voittajateos sitoutuu aineettomuudessaan ja väliaikaisuudessaan julkisen taiteen uusiin muotoihin. Running Mania määrittelevät sen kesto ja rituaalimainen toistuvuus. Teos tuntuukin perinteisen monumentin vastakohdalta: paikallaan pysymisen sijaan se liikkuu ennalta-arvaamattomasti, ja materiaalina on inhimillinen, haavoittuva ihminen.

Running man -teos

Silti juoksevan miehen voi nähdä myös nimenomaan monumenttina – teoksena, joka on luotu jonkin asian tai ihmisen muistoksi. Mutta siinä missä perinteinen monumentti pyrkii tekemään kuolevaisesta kuolematonta valamalla sen metalliin tai hakkaamalla sen kiveen, Running Man osoittaa ikuiseksi kuvitellun haavoittuvaisuuden.

Sanotaan, että vain muutos on pysyvää, ja viime aikoina muutos on ollut erityisen nopeaa. Aikakautemme vaikutukset ekosysteemissä ovat niin radikaaleja, että vain 60–70 vuoden tapahtumien perusteella on alettu puhua jopa uudesta geologisesta epookista, antroposeenista.

Aikamme kiihtyvä juoksu

Running Man on monumentti aikamme kiihtyvälle juoksulle, jonka käännekohtana on jatkuvaan kasvuun perustuvan elämäntavan kriisi. Ilmastonmuutoksen hillitseminen ja elinkelpoisen planeetan säilyminen ovat edellytyksiä ihmisen jatkuvuudelle.

Kiihtyvällä tahdilla juoksevan ihmisen – ja talouden – aika on tullut loppuun. Aidosti kestävä elämäntapa edellyttää kokonaan uudenlaista ajattelua: hallitseva paradigma on sisäisessä ristiriidassa. Samalla kun arktisten alueiden talvi on jälleen ollut ennätyksellisen lämmin, Yhdysvaltain presidentiksi valitaan ilmastonmuutoksen kieltäjä.

Running man -teos

Mutta ehkä viime aikojen epätoivoisilta vaikuttavat tapahtumat ovat kuin Running Manin kiihtyvä juoksu, hätäännystä ennen vääjäämätöntä pysähtymistä ja suunnanmuutosta. Koska kauhukuvat ja pelon lietsominen saavat pukumiehen juoksemaan yhä kovempaa, niiden sijaan onkin etsittävä uutta kurssia ja retoriikkaa.

Hyvän elämän edellytykset

Voi olla, että eksynyt, levottomana kehää kiertävä, pakonomaisesti eteenpäin juokseva mies ja tämän edustama patriarkaalinen maailmankuva eivät enää löydäkään tietään. Mutta me muut voimme löytää, ja sitä varten on ajateltava uudelleen hyvän elämän edellytyksiä ja sitä, mikä on mahdollista. Kiireinen pukumies ei näytä voivan kovin hyvin, joten tarvitsemme uusia esikuvia ja kiinnekohtia hänen tilalleen.

Running Man asettaa naurunalaiseksi ajattelun, jossa kiihtyvä talouskasvu nähdään välttämättömyytenä, ja on samalla sen edustaman kehitysuskon monumentti. Niin kuin museoiminenkin, monumentti siirtää käsittelemänsä aiheen menneisyyteen. Hätäpäissään juokseva mies on huutomerkki – välimerkki ennen seuraavaa lausetta ja ajattelun muutosta.

Lue lisää Running man -teoksesta

Laura Kokkonen
Taidehistorioitsija ja kuraattori

Valtion taideteostoimikunta 

Kuvat: Nestori Syrjälä ja Anssi Pulkkinen


Vieraileva kirjoittaja.