Ed Atkins Kiasma-teatterissa. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Kiinnostavin kuorokeikka vähään aikaan – yli sata vuotias kirkkokuoro kohtasi performanssitaiteen

Ei taida olla ihan tavallinen asia suomalaiselle kirkkokuorolle tehdä keikkaa nykytaiteen museon teatteriin. Näin kuitenkin tapahtui, kun Ed Atkins, yksi ARS17-näyttelyn taiteilijoista, etsi kuoroa esiintymään performanssinsa yhteydessä Kiasma-teatterissa 1.4.2017.

Onneksi apu oli lähellä, sillä satun kuulumaan Kallion kantaattikuoron laulajiin. Joulukuussa keskustelin kuoron taiteellisen johtajan Tommi Niskalan kanssa alustavasti, olisiko kuoromme valmis tällaiseen koitokseen. Vastaus oli ennakkoluulottomasti kyllä.

Sitten jäimme odottelemaan…

Ed täsmensi performanssin kulkua tammikuun lopulla seuraavasti:

”Tyhjällä näyttämöllä on keskellä seisomassa mikrofoni minua varten. Sitä valaisee pehmeä spotti -valo. Vähän niin kuin stand-up koomikkoa varten… Performanssi alkaa niin, että itse resitoin runoa yhä uudelleen ja uudelleen noin 45 minuutin ajan, välillä myös laulan jotain. Kuoro istuu kätkeytyneenä muun yleisön joukossa. Kun 45 minuuttia on kulunut, alan laulaa Henry Purcellin kaanonia ’Under this Stone’, johon kuoro vähitellen yhtyy.”

Kuoro esiintyi yleisön joukossa Kiasma-teatterissa. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Ja näin tapahtui.

Kuorolaisille tapahtuma oli ikimuistoinen kuten seuraavista spontaaneista kommenteista voi lukea: ”Kuoron osuus oli vaikuttava, koska esitys siihen asti oli tavallaan vastakohta kuoron moniäänisyydelle. Eli yhden ihmisen esitys, jossa ei tapahtunut paljoa, vaikka tunnelma oli tiivis. Yllätys kaanonista onnistui hyvin! Myös jälkeenpäin sain kommentteja, että oli mahtava ja liikuttava!”

Samaan hengenvetoon toisen kuorolaisen kommentti: ”Oli aivan mahtavaa katsoa ja kuunnella Ed Atkinsin performanssia, jossa tunnetilat – niin esiintyjän kuin omatkin – vaihtelivat laidasta toiseen. Sitä seuratessani melkein unohdin, että olimme tulleet laulamaan. Kun kaanon pääsi vauhtiin, oli hauska seurata yleisön iloisen yllättyneitä reaktioita. Tapahtuman jälkeen jäimme vielä hetkeksi vertailemaan itse kunkin esityksestä tekemiä analyysejä, jotka olivat hämmästyttävän erilaisia. Taide siis teki tehtävänsä eli herätti paljon ajatuksia. Todella erilainen, mieleenpainuva ja hieno keikka!”

Mikäli performanssi jäi väliin, on samankaltaisia tunnelatauksia mahdollista kokea Ed Atkinsin Ribbons -teoksen äärellä Kiasman neljännen kerroksen näyttelysalissa syyskuulle asti.

Lue lisää Kiasman ARS17-näyttelystä.


Intendentti

Taiteen ja tutkimuksen tuntija ranskalaisella aksentilla.