Kiasmasta tuttuja kanavien kaupungissa

Kiasman näyttelyissä vuosien mittaan ahkerasti käynyt kohtaa monta tuttua taiteilijaa kesäkuussa avattavassa Venetsian taidebiennaalissa. 15-vuotias Kiasma on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt esitellä näyttelyissään monia vieläkin ajankohtaisia taiteilijoita eri puolilta maapalloa, aina Australiasta Uzbekistaniin.

Simryn Gill, ”Itsekylväytyviä”, 1998. Yksityiskohta installaatiosta. Kiasman kokoelmat. Kuva: VTM/KKA, Petri Virtanen.

Venetsian biennaalin kansallisissa paviljongeissa Australian edustajana tullaan näkemään Simryn Gill, jonka siemenistä koostuva ajoneuvoinstallaatio Itsekylväytyviä on Kiasman kokoelmissa, ja aina esillä ollessaan kovin pidetty.

Videotaiteilija Jesper Just on puolestaan Tanskan valinta. Useimpien taiteilijoiden tavoin hänkin tekee biennaalia varten aivan uuden tuotannon, viisiosaisen Pariisiin sijoittuvan elokuvan. Justin mainioita videoelokuvia on esitetty Kiasmassa vuonna 2006 Ars-näyttelyssä sekä vuonna 2008 osana Kiasman 10-vuotisjuhlanäyttelyä Notkea katu.

Vuoden 2006 Ars-näyttelystä hevosen nahasta ommellusta veistoksestaan mieleen jäänyt Berlinde De Bruyckere edustaa biennaalissa kotimaataan Belgiaa. Luvassa lienee varsin vaikuttava näyttely, sillä taiteilija on kutsunut hengenheimolaisekseen kokemansa Nobel-kirjailijan J.M. Coetzeen tekemään taiteellista yhteistyötä ja toimimaan kuraattorinaan. Myös Alfredo Jaar, joka edustaa Chileä, on kutsunut projektiinsa apuvoimia, lähes 20 kriitikkoa, kirjailijaa ja teoreetikkoa, joiden tekstit julkaistaan kirjana. Siitä tulee osa Jaarin biennaalia varten suunnittelemaa uutta tilateosta. Suomessa hänen teoksiaan on nähty joitakin kertoja, kuten Oulun taidemuseossa vuonna 1994, Helsingissä vuosien 1995 ja 2011 Ars-näyttelyissä sekä Meilahden taidemuseossa vuonna 2009. Vuonna 2011 Jaar toteutti uuden teoksen osana Turun kulttuuripääkaupunkivuoden näyttelyitä.

Nykyään ei ole mitenkään poikkeuksellista, jos biennaalin kansallisissa paviljongeissa on mukana edustajia myös muista maista. Esimerkiksi Syyrian kansainvälisessä taiteilijalistassa on mukana myös suomalainen, Roomassa toimiva taidemaalari Hannu Palosuo. Kuuban näyttelyssä, joka tulee esille Venetsian arkeologiseen museoon, on mukana kiinalainen Wang Du, joka esittäytyi veistoksillaan Kiasman Ars-näyttelyssä vuonna 2001. Toinen Kiasmasta tuttu kiinalaistaiteilija Li Wei on puolestaan kutsuttu mukaan Kenian paviljongin ryhmänäyttelyyn. Hänen lennokkaita valokuviaan oli mukana Kiasman Pilviin piirretty –näyttelyssä vuonna 2008.

Vuosien mittaan Kiasmassa on ollut esillä useita muitakin kiinalaisia taiteilijoita ja heidän läsnäolonsa nykytaiteen kansainvälisillä näyttämöillä näyttää vain voimistuvan. Nyt he eivät enää joudu odottelemaan länsimaisten museoiden kutsuja, vaan järjestävät ja rahoittavat näyttelynsä itse. Venetsiaan on tulossa biennaalin aikana eri puolille kaupunkia useampikin kiinalaistaiteen erikoisnäyttely, joita on organisoimassa mm. Shanghain ja Chengdunin nykytaiteen museot, Guangdongin taidemuseo sekä eri viranomaistahot. Tunnettu kiinalainen toisinajattelijataiteilija Ai Wei Wei on myös esillä Venetsiassa omalla näyttelyllään.

Indonesian ryhmäesiintymisessä Venetsiassa ovat mukana taiteilijat Eko Nugroho ja Entang Wiharso. Heidän teoksiaan oli esillä Kiasman järjestämässä aasialaisen nykytaiteen näyttelyssä Idästä tuulee vuonna 2007. Koreaa edustaa puolestaan maan tunnetuimpiin nykytaiteilijoihin kuuluva Kimsooja, jonka teoksia on ollut Kiasmassa esillä vuoden 1999 Cities on the Move -näyttelyssä sekä vuoden 2001 Ars-näyttelyssä. Venetsiassakin hän on ollut esillä biennaalien aikaan jo neljä kertaa aiemmin. Keski-Aasian paviljongissa on puolestaan mukana Uzbekistanin edustajana Vyacheslav Akhunov, jonka kolme videoteosta oli mukana Kiasman järjestämässä ryhmänäyttelyssä Tarinankertojien aika vuonna 2007.

Venäjää edustamaan on kutsuttu Vadim Zakharov, Moskovan käsitetaidekoulukunnan tunnettu edustaja. Hänen kulutuskriittinen installaationsa oli esillä Ars-näyttelyssä vuonna 2001. Venäjän biennaalihistoriassa koetaan nyt ensimmäinen kerta, kun ulkomainen kuraattori on valittu vetämään kansallista projektia. Venäläiset järjestäjät korostavat, että saksalaisen museonjohtajan Udo Kittelmannin valinta on tärkeä askel kohti päätavoitetta saattaa venäläinen taide ulos sen eristetystä asemasta ja taata sille sen ansaitsema kansainvälinen huomio.

Antti Laitinen, ”Oma saari”, 2007. Yksityiskohta kolmikanavaisesta videoinstallaatiosta. Kiasman kokoelmat. Kuva: VTM/KKA, Pirje Mykkänen.

Venetsian biennaaliin temaattisen päänäyttelyn The Encyclopedic Palace pitkässä taiteilijalistassa on myös muutama Kiasmasta tuttu nimi, kuten Miroslaw Balka, J.D.‘Okhai Ojeikere ja Damian Ortega samoin kuin itse Rudolf Steiner. Hänen upeita liitutaulupiirustuksia oli esillä Kiasmassa jo vuonna 2000. Yhtään suomalaistaiteilijaa kuraattori Massimiliano Gioni ei tähän mennessä julkaistujen nimilistojen mukaan ole näyttelyynsä kutsunut. Onneksi Suomi on kuitenkin hyvin esillä keskeisissä paikoissa biennaalipuistossa: Terike Haapoja Pohjoismaisessa paviljongissa ja Antti Laitinen Alvar Aallon suunnittelemassa rakennuksessa.