Kuva: Rauno Endén
Kuva: Rauno Endén

Kiasman ystävien sukellus 1700-luvun jouluun

”Kunkin aikakauden taide on oman syntyaikansa nykytaidetta”, näillä sanoilla johdattelin lauantaina bussilastillisen Kiasman ystäviä Kivalterin taloon Heinolassa. Ainutlaatuisen, 1780-luvulla rakennetun virkamiestalon seinillä roikkuu hienoa 1700-lukulaista nykytaidetta, mm. kaksi Nils Schillmarkin porvarismuotokuvaa.

Vielä kaksi viikkoa Heinolan kaupunginmuseon johtajana jatkava, legendaarinen museomies Kari-Paavo Kokki toimi isäntänämme ja kertoi meille 1700- ja 1800-lukujen joulunvietosta lumoavan tunnelmallisissa Kivalterissa ja Kaupunginmuseossa.

Kohteenamme oli myös Heinolan kaupungin taidemuseo Taiteilijaseuran vuosinäyttelyineen. Siellä saimme kuulla, että juustohöylän sijasta kulttuuritoimen rahoja ollaankin leikkaamassa juustoveitsellä. Puolet taidemuseon tiloista käsittävä Galleria Lambert aiotaan lakkauttaa. Tämä amputaatio tulee rampauttamaan paikallisen näyttelytoiminnan. Myöskään takavuosien tapaisia barokki-, rokokoo- tai kustavilaisnäyttelyitä ei tulla enää vastaisuudessa näkemään jäljelle jäävissä kutistuneissa puitteissa. Esillä olleisiin adresseihin kertyikin nopeasti 45 allekirjoitusta. Ne puhukoot puolestaan!

Retkipäivämme ohjelmaan kuului myös tutustuminen Taidekeskus Taarastiin Nastolassa. Siellä oli esillä Erkki Aartin ja Liisa Ollilan kuratoima Kaamosnäyttely Ensilumi, josta ollaan luomassa vuotuista perinnettä. Mukaan oli valittu kahdeksan eturivin suomalaista nykytaiteilijaa. Ensilumi on loistava esimerkki kunnianhimoisesti ja laadukkaasti toteutetusta paikallisesta näyttelytoiminnasta, kun on uskallusta ja osaamista.

Lahdessa puolestaan Tero Laaksonen otti retkeläisemme vastaan ja esitteli Nuovo-galleriassa olevan näyttelynsä. Esillä on tällä kertaa useita kymmeniä pienikokoisia temperatekniikalla toteutettuja silmiä hivelevän kauniita maalauksia, joista muutama lähti retkeläistemme mukaan.

Lahden historiallisessa museossa tutustuimme puolestaan näyttelyyn, jossa viisi taiteilijaa tai taiteilijaparia oli valinnut museon kokoelmista jonkin itseään inspiroineen esineen ja toteuttanut sen pohjalta oman taideteoksensa.

Viimeisenä kohteenamme oli Keravan Työtila- ja taiteilijayhdistys ÖY ry Klondyke-talossa. Keskuksessa työskentelee 20 taiteilijaa: keraamikkoja, graafikkoja, taidemaalareita ja veistäjiä. Perillä meitä odotti kahvi ja itse leivotut leivonnaiset sekä iloinen joukko keskuksen sympaattisia taiteilijoita. Täältäkin moni poistui pienempi tai isompi paketti kainalossaan – minä myös!

Rauno Endén, Kiasman ystävien puheenjohtaja
Kuvat: Rauno Endén


Vieraileva kirjoittaja

Kiasman ystävyys on portti elämyksiin ja tietoon nykytaiteen parissa.