Kuva: Rauno Endén
Kuva: Rauno Endén

Kiasman ystävät värin ja valon lumoissa

Kylmä viima pyyhki Kiasman pysäkillä varhain lauantaiaamuna, kun viisikymmentä Kiasman ystävää kiipesi luottokuljettajamme Esan bussiin. Aurinko sentään paistoi niin kuin Ystävien retkellä aina.

Alkoi matka kohti Hämeenlinnaa, jossa Ystäviä odotti neljän nuoren nousevan tähden näyttely. Näin luulimme! Mutta pian paljastui, että ihan olivat valmiita tähtiä kaikki neljä: Ilari Hautamäki, Sami Havia, Kati Lehtonen ja Kim Somervuori.

Taas kerran Hämeenlinnan taidemuseo yllätti tarjoamalla uskomattoman kauniin, eheän, raikkaan ja iloisen, pääosin maalauksista koostuvan näyttelyn. Näyttelyn kuratoinut Veikko Halmetoja oli rakentanut näiden neljän nuoren mestarin töistä tasapainoisen, ehyen kokonaisuuden, jossa työt kävivät jännittävää dialogia keskenään. Näyttely todistaa, että maalaus elää ja voi hyvin!

Tampereella meitä oli Sara Hildenillä vastassa Carolus Enckell, itse livenä paikalla. Tätä isoa retrospektiiviä on odotettu, ja nyt odotukset palkittiin, ne palkittiin suurenmoisella tavalla. Näyttely piirsi Caroluksen vuosikymmeniä pitkän taiteen huikea kaaren kokonaisuudessaan, jatkuvasti uudistuvan, tarkentuvan ja pelkistyessään syvenevän. Oli toki jotain kaikkia töitä yhdistävääkin: valo, lasimaalausten tavoin värien takaa suodattuva valo! Näiden töiden äärellä tunsi jakavansa jotain pyhää. Maailma on sittenkin kaunis.

Särkännimestä Esan bussi kääntyi kohti itää, Kangasalle. Vielä ei ollut päivä täysi. Kangasala-talossa Raili Tang, livenä hänkin, toivotti meidät tervetulleeksi omaan näyttelyynsä. Hän oli poiminut siihen töitä eri vuosikymmeniltä, uusimmat viime syksyltä. Tangin uran yhdistävä tekijä on hänen hienostunut kolorisminsa, joka saa ilmiasunsa milloin paksuna rappauksena, milloin lasuurinohuina hengittävinä pintoina. Vanhempien töiden pastelli- ja harmaasävyt ovat ajan kuluessa voimistuneet, mutta pääosassa aina on väri, milloin heleä, milloin täyteläisen uhkea.

Kolme näyttelyä, kuusi maalaria, värin ja valon liitto. Eläköön maalaus!

Rauno Endén, Kiasman ystävien puheenjohtaja


Vieraileva kirjoittaja

Kiasman ystävyys on portti elämyksiin ja tietoon nykytaiteen parissa.