Kiasman Ystävien uusi puheenjohtaja Katariina Lipsanen hevosystävänsä kanssa.

Kiasman ystävät: Uuden puheenjohtajaan esittely

Kiasman Ystävät -yhdistyksen puheenjohtajana on aloittanut Katariina Lipsanen. Lue hänen esittelynsä ja mietteitä Kiasman Ystävien tulevaisuudesta.

Minulla on suuri ilo esitellä Kiasman Ystävät ry:n uusi puheenjohtaja FM Katariina Lipsanen. Olen tutustunut Katariinaan Kiasman Ystävien hallituksessa. Alusta asti minua on ilahduttanut Katariinan tapa tarttua innolla ja positiivisesti edessä oleviin tehtäviin. Keskusteluissamme ihailen Katariinan taitoa olla yhtä aikaa rakentava ja kriittinen. Mutta ennen kaikkea Katariinan kanssa hommat tulee hoidettua ja iloisin mielin.

Mihin suuntaan Katariina ajattelet Kiasman ystäviä kehittää ja luotsata?

”Uskon vahvasti kansalliseen nykytaiteen museoon. Sillä on itsessään merkitystä, että valtio tukee ja puolustaa nykytaiteen olemassaoloa. Haluan omalta osaltani osallistua tämän asian edistämiseen, osoittaa arvonantoni ja tehdä työtä sen eteen, että nykytaide olisi paikka kaikille kysyä, kokea ja nähdä toisin. Uskon myös, että Ystävillä on merkitystä museolle. Ihmisten kautta ja ihmisten välillä välittyy näkökulmia, jotka ovat näkymättömiä instituution arjessa. Ystävät yksilöivät tunteen, piirtävät eräänlaista kokemuksien karttaa näkemästään. Museo tarjoaa sisällön, kävijät antavat sille merkityksen. Kyse on vuorovaikutuksesta.”

”Uskon myös, että kuluttajaorientoituneessa rajattomien mahdollisuuksien maailmassa sitoutumisella on yhä arvoa. Museokortti on loistava hanke, joka mahdollistaa yhä useammalle mahdollisuuden hyvin monipuoliseen taiteen kokemiseen. Ymmärrän hyvin, että sen myötä sitoutuminen yhden museon ystäväyhdistykseen mietityttää muistakin kuin taloudellisista syistä. Asia muuttuu hyvin yksinkertaiseksi, kun pysähtyy miettimään ystävyyttä. Ystävyys on sitoutumista, tutustumista, tuttuutta. Ystävyys on kasvua, kokemuksen syventymistä.”

”Käytännössä tämä voisi merkitä sitä, että kehitämme edelleen tapoja olla aktiivisesti yhdessä taiteen äärellä. Kiasma ei olisi meille pelkästään paikka vastaanottaa tietoa, Kiasma olisi meille paikka luoda omaan elämään liittyviä merkityksiä taiteen kautta. Kiasma on myös fyysinen paikka ja sellaisena ystävien olohuone. Turhan usein tämä mahdollisuus unohtuu. Voisimme tavata ’taidekodissamme’ paljon useammin ilman ennalta määrättyä ohjelmaa, opasta ja päämäärää. Arjen aikatauluihin sidottuna ja analyysiin taipuvaisena ihmisenä koen todella vapauttavaksi ne tilanteet, joissa voi ja on pakko heittäytyä kokemuksen vietäväksi. Luottamus siitä, että tilanne kantaa ja yllätykset ovat hyviä, on voimaannuttava tunne.”

”Kokemuksellisten ’alkujen’ lisäksi toivoisin, että meillä olisi enemmän kaikille avoimia tilaisuuksia. Retkitoiminta on aina lähtökohtaisesti poissulkevaa ja nykytilanteessa myös taloudellisesti mahdollisuuksien rajoilla. Ymmärrän, että toiminnassa vuosikymmeniä mukana olleille nämä muutokset herättävät kysymyksiä ja vastarintaakin. Itse uskon, että muutos on elämää.”

Kuka on Katariina?

Katariina on asunut ja opiskellut sekä Yhdysvalloissa (B.A. NYU) että Suomessa (FM). Hän on 51-vuotias, yrittäjä ja kulttuurialan monitoimija. Hän on kasvanut suuressa lapsilaumassa ollen perheen nuorin, seitsemäs lapsi. Katariinan omaan perheeseen kuuluu mies, kaksi teinityttöä, kaksi koiraa, hevonen, kukko ja kanoja. Intohimoina ovat taide, tanssi, kirjallisuus ja hevoset.

Lämpimästi tervetuloa Katariina luotsaamaan Kiasman Ystäviä alati muuttuvassa toimintakentässä kohti hyvää tulevaisuutta!

Helena Hyvönen
Kiasman ystävät ry:n hallituksen varapuheenjohtaja

Kirjoittajan Facebook

Vieraileva kirjoittaja

Kiasman ystävyys on portti elämyksiin ja tietoon nykytaiteen parissa.