Anssi Kasitonni, Kylän suurin kypärä ja letku letkeä, 2009. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen
Anssi Kasitonni, Kylän suurin kypärä ja letku letkeä, 2009. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Kiasman taideaarteet kaikkien saataville

Kansallisgalleria, Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä tekijänoikeusjärjestöt Kuvasto ja Kopiosto solmivat reilu viikko sitten historiallisen sopimuksen. Ministeriön maksamat tekijänoikeuskorvaukset mahdollistivat yli 7000 uuden kuvan julkaisemisen Kansallisgallerian verkkosivuilla. Sopimus koskee suomalaisten taiteilijoiden teoksia, ja edistää näin suomalaisten taiteilijoiden teosten näkyvyyttä ja tunnettuutta maailmalla.

Kyseessä on merkittävä, meitä kaikkia koskeva teko. Suomalaisten yhdessä omistama taide on nyt nähtävillä laajemmin kun koskaan aiemmin.

Erityisen tärkeä uusi sopimus on oman aikamme taiteen kannalta. Aiemmin Kiasmalla on ollut mahdollisuus näyttää verkossa vain pieni osa kokoelmistaan, sillä kuvien julkaisu edellyttää tekijänoikeuskorvausten maksamista jokaisen taiteilijan osalta.

Kansallisgallerian kokoelmat ovat laajat: yhteensä noin 37 000 teosta, joista Nykytaiteen museo Kiasman kokoelmiin sisältyy yli 8600. On selvää, että vain osaa tästä kokoelmasta voidaan esitellä näyttelyissä tai muissa yhteyksissä. Siksi on tärkeää, että  taiteeseen voi tutustua myös verkon kautta.

Verkossa nykytaide voi tulla merkitykselliseksi yhä useammalle. Helposti saatavilla olevat taideteoskuvat voivat innostaa tutustumaan taiteeseen laajemmin ja etsimään lisää tietoa. Sopimus mahdollistaa myös sen, että taideteosten kuvia kokoelmista voidaan nyt näyttää opetuksen yhteydessä laillisesti.

Käsi kädessä verkkogallerian kehittämisen kanssa kehitämme nyt verkkosovelluksia, joiden avulla kokoelmat löydetään vielä paremmin. Olemme samalla kehittäneet läpinäkyvyyttä suhteessa Kiasman kokoelmaprosesseihin. Uusien teosten hankinnasta, teoslainoista ja linjauksista löydät lisää tietoa Kiasman omilta verkkosivuilta.

Taide ei kulu netissä vaan vahvistuu. Kiasman kokoelmateoksia pääsee kohtaamaan kasvokkain taas maaliskuussa, kun Kiasma aukeaa remontin jälkeen. 13.3. avautuu kaksi teemallista näyttelyä, jotka esittelevät taideteoksia yhteisistä kokoelmistamme. Mutta verkossa ne ovat kaikki.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote sopimuksesta


Intendentti